High 5 so prepričali tako strokovno žirijo kot obiskovalce koncerta. Foto: Jernej Kokol
High 5 so prepričali tako strokovno žirijo kot obiskovalce koncerta. Foto: Jernej Kokol
Ice on Fire
Drugo mesto je pripadlo skupini Ice on Fire. Foto: Jernej Kokol
The Perception
Tekmovanje pa se je končalo za skupino The Perception. Foto: Jernej Kokol

Ljubljanski Kino Šiška je sinoči znova preplavila energija dijaških skupin, ki od prejšnjega meseca tekmujejo na Špil ligi. Potem ko sta si oktobra napredovanje v tekmovanju zagotovili skupini Koala Voice in Sober Assault, je bila tudi tokrat pred štiričlansko strokovno žirijo in obiskovalci v dvorani težka odločitev, koga poslati naprej.

Pred obiskovalce koncerta, ki so svoje mnenje izražali po končanem nastopu vseh treh skupin s pošiljanjem SMS-sporočil (to je trajalo 15 minut), so sinoči poleg omenjenih stopili še kočevski poprockerji The Perception. Potem ko je vsaka izmed skupin odigrala 20 minut svojega repertoarja, ki je bil mešanica avtorskih skladb in priredb, je beseda najprej pripadla žiriji v sestavi Izak Košir, Žiga Klančar, Melanija Fabčič - Melée in gostujoči član žirije Tomaž Štular iz skupine The Tide.
"Mi smo predvsem veseli, da v tej vlogi nimamo lahkega dela," je ob razglasitvi poudaril Klančar. Na prvo mesto so se po njihovem mnenju uvrstili člani skupine High 5. Litijski alternativci so pred svojim nastopom za MMC razkrili nekaj podrobnosti iz svojih začetkov, med drugim tudi to, da je bila prva priredba, ki so jo začeli preigravati, Hollywood Hils (Sunrise Avenue). "Nismo najbolj ponosni na to, kje smo začeli, niti na to, kaj smo igrali," je v smehu priznal pevec skupine Gal Mavretič.

"So daleč najbolj tehnično dovršeni in zanimivi. Imajo 'kul' vokal in so nas res navdušili," je pojasnil izbiro strokovne žirije Klančar. Drugo mesto je pripadlo Ice on Fire. "Predvsem nam je bila všeč vaša energija na odru in slovenska besedila, skozi katera imate nekaj povedati," je pripomnil Klančar.

Slovo za The Perception
Sinoči pa je žirijo najmanj prepričala skupina The Perception. "Malo preveč je bilo priredb. Upamo, da to čim prej prerastete. In fantje, pridno boste morali vaditi, ker imate res 'kul' pevko, da boste funkcionirali kot skupina," so bile besede Klančarja članom kočevske skupine.

Tudi tokrat pa so svojo besedo imeli obiskovalci v Komuni Kina Šiška, ki so glasovali prek SMS-sporočil. Glasovi ljudstva so na prvo mesto postavili Ice on Fire (s 64 odstotki glasov), drugo mesto je pripadlo High 5 (s 24 odstotki glasov) in zadnje skupini The Perception (z 12 odstotki glasov).

Nadaljevanje že čez dva tedna
Špil liga se nadaljuje prihodnji mesec - natančneje 6. decembra -, ko se bo predstavil nov sklop tekmovalnih skupin. Pet tekmovalnih večerov bo na koncu prineslo deset polfinalistov, ki jih bosta izbrala občinstvo in žirija. Deseterica najboljših se bo pomerila prihodnje leto v dveh polfinalnih večerih in na sklepnem, finalnem večeru, ki bo potekal v veliki dvorani Kina Šiška.

Več utrinkov z nastopa si lahko pogledate v spodnji galeriji in videopogovorih.