Jon Vogrič - Vogi je vsestranski umetnik - je raper, beatmaker, producent, hkrati pa se ukvarja tudi s snemanjem in montažo videa. Sinoči je povsem prepričal občinstvo, ki mu je sledilo z dvigovanjem rok in vzklikanjem. Foto: Jernej Kokol
Jon Vogrič - Vogi je vsestranski umetnik - je raper, beatmaker, producent, hkrati pa se ukvarja tudi s snemanjem in montažo videa. Sinoči je povsem prepričal občinstvo, ki mu je sledilo z dvigovanjem rok in vzklikanjem. Foto: Jernej Kokol
Kung Fu Vegan
Novomeška dijaška skupina Kung Fu Vegan je nastala letos. Zase pravijo, da so zelo odprta skupina in se ne omejujejo žanrsko, kar jim je pomagalo pri uvrstitvi v nadaljevanje Špil lige. Foto: Jernej Kokol
Netherworld
Ljubljanski alternativci Netherworld, ki jih odlikujeta temačna atmosfera in ženski vokal, pa so sinoči izpadli iz tekmovanja. Foto: Jernej Kokol

Oder male dvorane Kina Šiška je ob tretjem dejanju Špil lige poleg gorenjskega raperja Vogija, ki zadnji dve leti ustvarja svoje avtorske skladbe, in mladih novomeških upov Kung Fu Vegan, ki preigravajo vse od funka, soula do rocka, gostil še ljubljanske alternativne rokerje Netherworld.

Nastopajoči so imeli znova 20 minut časa, da prepričajo zbrane s svojim - tokrat izrazito avtorskim (če odštejemo priredbo Jimija Hendrixa Foxy Lady, ki so jo zaigrali Kung Fu Vegan) - repertoarjem. Odločitev, kdo bo ostal v prvem delu Špil lige, je bila tudi tokrat v rokah obiskovalcev koncerta, ki so svoje mnenje izražali po končanem nastopu vseh treh skupin s pošiljanjem SMS-sporočil (to je trajalo 15 minut), in članov žirije v sestavi Izak Košir, Žiga Klančar, Melanija Fabčič - Melée in gostujoči član žirije Ivo Rimc, bobnar skupine Zebra Dots.

"Spet je bila težka odločitev," je po koncu poudaril Košir. A po odločitvi strokovne žirije je prvo mesto pripadlo novomeški skupini Kung Fu Vegan. "Ugotovili smo, da so zelo dobro uigrani in imajo zanimivo širino žanrov," je obrazložil Košir in ob tem dodal: "Nismo vedeli, kdo točno je 'frontman', ampak tudi to nam je bilo všeč – da se izmenjujejo."

Drugo mesto je pripadlo Vogiju. "Vidi se mu, da je rojen za na oder. Mi smo vsi bolj rokerji po duši, ampak smo uživali v njegovem nastopu," je priznal Košir. Mladi gorenjski raper je sinoči osvojil tudi občinstvo, ki mu je podelilo največ SMS-glasov, in sicer 68,9 odstotka.

Slovo za ljubljanske rokerje
Drugo mesto so obiskovalci koncerta prisodili skupini Netherworld s 16,4 odstotka glasov (Kung Fu Vegan so prejeli 14,7 odstotka glasov). Toda to je bilo premalo za uvrstitev v nadaljnji krog lige, saj je žirija skupino z edino žensko predstavnico postavila na tretje mesto. "Pogumno," je ob tem pripomnil Košir in poudaril, da zelo cenijo avtorske skladbe, ki so jih predstavili Netherworld.
'Špil' se nadaljuje prihodnje leto
Špil liga se nadaljuje prihodnji mesec - natančneje 17. janarja -, ko se bo predstavil nov sklop tekmovalnih skupin. Pet tekmovalnih večerov bo na koncu prineslo deset polfinalistov, ki jih bosta izbrala občinstvo in žirija. Za zdaj lahko na končno zmago še upajo oktobrski zmagovalci Koala Voice in Sober Assault ter novembrski zmagovalci High 5 in Ice on Fire.

Deseterica najboljših se bo pomerila prihodnje leto v dveh polfinalnih večerih in na sklepnem, finalnem večeru, ki bo potekal v veliki dvorani Kina Šiška. Zmagovalec bo med drugim prejel brezplačno snemanje treh skladb s pomočjo SAE Instituta Ljubljana in nastop v Kinu Šiška.
Več utrinkov z nastopa si lahko pogledate v spodnji galeriji in videopogovorih.