Ezro mediji označujejo za odkritje letošnjega leta. Foto: Instagram
Ezro mediji označujejo za odkritje letošnjega leta. Foto: Instagram
George Ezra
Ezra je na svojem prvencu strnil anekdote s potovanj in jih zapakiral v rime, polne vtisov. Foto: EPA
Ezra je svoje popotovanje proti komercialnemu uspehu začel v manjših klubih po Evropi. Foto: Instagram

"Moj prvi postanek je bil v Parizu, kjer sem dal Macaulayju Culkinu prstan. Rekel mi je: 'Ja, pridi naokoli.' Zato sem se ustavil na njegovem domu, ampak samo za eno noč," tako je Ezra pred tedni začel enega izmed svojih intervjujev za spletni portal Brum Notes. Mladi Britanec nima le enega izmed najbolj izrazitih glasov na Otoku ta hip, ampak je tudi že dobro znan v svetu blišča. Ezro odlikuje ta popotniška sproščenost in pripovednost, ki se odraža tudi na skladbah, ki so izšle na prvencu Wanted for Voyage.

Med njimi izstopa Budapest, ki nosi prav posebno zgodbo, povezano z Evrovizijo. "Bil sem v Malmöju, ko je potekala Evrovizija, toda nisem vedel, zakaj so vsi tam tako vznemirjeni in se zabavajo," je pripovedoval Ezra in nadaljeval: "Prav tako nisem vedel, da ne smeš kupovati alkohola po deseti uri zvečer. Zato sem kupil nekaj podobnega rumu od možakarja v enem izmed parkov, da sem imel nekaj za sabo na eni izmed teh zabav. Naslednji dan bi moral na vlak proti Budimpešti, toda bil sem tako omotičen, da sem napisal pesem, kako je, če si kilometre oddaljen od nje."

21-letnik ima za sabo že številne dogodivščine. Med drugim tudi na račun sestre, s katero je hodil po turneji. "Zelo dobro se razumeva. Namenoma sem jo vzel s seboj. Včasih sem veliko hodil po turnejah z vlakom in sem bil ves čas sam. Lepo je imeti ob sebi nekoga, ki se ni vdal vsemu navdušenju okoli mene in mi še vedno pove v obraz, da mi smrdi iz ust," je pripovedoval Ezra. Tako ni nenavadno, da prvenec združuje zgodbe in anekdote s potovanj, ki si jih Ezra zapisuje v prav poseben dnevnik.

Tisti glas mladega Britanca
Glasbenika so številni opazili prav zaradi glasu, zaradi katerega se ob prvem posluhu zazdi, kot da prihaja iz južnega dela Združenih držav Amerike. Toda njegov z bluzom prežet glas - zaradi katerega je slišati starejši, kot je - je posledica vpliva, ki ga je imel nanj Bob Dylan. "Moj oče je veliko poslušal Dylana - sem naredil domačo nalogo in spoznal, koga je on največ poslušal. Med odraščanjem pa sem se veliko zgledoval po svoji starejši sestri, ki je skupine, kot so Vampire Weekend, The Libertines in tudi Arctic Monkeys," je dodal Ezra.
Za njim je nastop na Glastonburyju, kjer je zaigral na odru BBC Introducing. "V mlajših letih sem sanjal o dveh stvareh. Ena je bila, da bi lahko nastopil v oddaji Joolsa Hollanda, in druga je, da igram na odru Johna Peela na Glastonburyju. In uspelo mi je," je dejal v intervjuju za Impact Nottingham.
Kritiki drug za drugim v teh dneh pišejo, da je Ezra velik talent, ki ga čaka še večji uspeh. A še na začetku leta je bil mlad Britanec iz Hertforda le tisti fant, o katerem se vedno več piše. "Ves čas mi govorijo, da je to moje leto. To je lepo. Ampak obstaja ena težava: načrtujem, da bom tu tudi leta 2015 in naprej," je izjavil Ezra.