Dvajseta obletnica, ki so jo praznovali lani, je bila prelomna. Privabili so več skupin, med njimi tudi Big Foot Mamo, ki je naredila prve korake prav na gimanziji Vič.
Dvajseta obletnica, ki so jo praznovali lani, je bila prelomna. Privabili so več skupin, med njimi tudi Big Foot Mamo, ki je naredila prve korake prav na gimanziji Vič. "Poskušamo zbrati čim več denarja in ga porabiti za skupine - za njihovo promocijo," je poudaril Klančar. Foto: Aleksander Bajt
Vičstock je še eden izmed festivalov, ki je priložnost za mlade skupine. Foto: Aleksander Bajt
Večino sredstev organizatorji pridobijo s prodajo vstopnic. Foto: Aleksander Bajt
Vičstock lahko ostaja samo na eni lokaciji, zato selitev ni rešitev. "Trenutno imamo nekaj težav z lokacijo, saj je v načrtih gradnja, toda ta še ni potrjena. Ampak moramo ostati na Viču, čeprav obstajajo tudi druge betonske lokacije," sta povedala Majetič in Klančar. Foto: Aleksander Bajt

Vičstock je festival, ki je v dvajsetih letih doživel številne menjave organizatorjev, saj ves čas ostaja v rokah dijakov gimnazije Vič. "Vsako leto se trudimo, da se učimo iz napak prejšnje izvedbe. Letos bomo dali še večji poudarek predstavitvi mladih skupin, saj je to izvirni namen Vičstocka," toda večjih sprememb ne bo, je zagotovil eden izmed organizatorjev Miha Majetič.

21. izvedba se bo tako vrtela okoli novih glasbenih imen. Skupine so zbirali na razpisu Avdicija, ki je potekala med 2. in 28. decembrom, prijavilo se je 42 skupin. Toda te še niso zagotovilo za obisk. "Opazi se razlika, če na primer nekdo v skupini obiskuje gimnazijo Vič in gredo potem vsi njegovi sošolci na koncert," opaža Majetič.
Velik oder, profesionalno ozvočenje in izkušnje čakajo najboljše, ki bodo morali prestati Avdicijo 14. marca. Dve skupini se bosta uvrstili neposredno - zaradi največ všečkov, ki se zbirajo na Facebooku do 24. januarja, 12 skupin pa bo izbrala ekipa Vičstock. Na festivalu se bo predstavilo pet najboljših. "Koala Voice - ki so nastopili leta 2013 - so dejali, da so na Vičstocku prvič igrali na dobro ozvočenem odru," je opozoril član organizacijske ekipe Gregor Klančar.

Čeprav je organizacija osredotočena na izvedbo letošnjega festivala, je filozofija dijakov usmerjena v prihodnost. "Še vedno pridejo ljudje poslušat svoje prijatelje v skupinah, ampak drugi se ne zavedajo, da bodo še te skupine, ki so zdaj popularne, enkrat iz mode. Nekatere mlade skupine so že zdaj tako dobre, da je škoda, če jih ne slišijo," je poudaril Klančar in dodal, da je večno vprašanje, kako spraviti ljudi pod oder.

"Na Vičstocku organiziramo tudi športne igre in obiskovalci se potem zadržujejo tam. Saj poslušajo skupine, ampak ne pod odrom," je poudaril Klančar največjo težavo. Zato toliko bolj poudarjajo Avdicijo, ki poteka v klubu Cirkus, kjer se skupine izmenjujejo in z njimi tudi občinstvo. Podobno kot na natečajih, kot sta Špil liga in Šou Rock, toda na njih ne gledajo kot na konkurenco. "Lani so se na Špil ligo prijavili skoraj isti izvajalci kot na Vičstock. To pomeni, da so se najboljše skupine prijavile povsod in vsi smo začutili to perspektivnost," je še dodal Klančar.

Rešitev v povezovanju
"Zdi se nam, da je po generaciji Big Foot Mame, Siddharte nastala luknja, zato se trudimo, da bi z vmesnimi generacijami nadomestili to izgubo," je cilj predstavil Majetič in poudaril, da skupine potrebujejo prostor in čas za razvoj. Težijo k povezovanju. "Vsako leto pošljemo festivalom elektronsko pošto, da imamo mlade skupine, ki bi jih radi predstavili tudi pri njih," je poudaril Klančar. Tako so tudi vzpostavili sodelovanje z Rock Otočcem leta 2013, ko so nastopili pri njih Koala Voice.

Dijaki pa ne izbirajo samo skupin, ampak sami poskrbijo za zbiranje finančnih sredstev. Tako Klančar kot Majetič sta poudarila, da sta zelo ponosna na lokalne pokrovitelje z Viča, s katerimi sodelujejo že več let. "Če poveš, da si dijak in da organiziraš festival, te nekateri pohvalijo za trud, drugi pa takoj diskreditirajo. Toda denarja ni nikjer," je dejal z nasmeškom Klančar. Tako večino sredstev zberejo s prodajo vstopnic. Srečo so poskusili tudi na razpisih Mestne občine Ljubljana, toda za zdaj neuspešno.