Ljubljanski rokerji The Broken Input so bili sinoči nesporni zmagovalci občinstva. Foto: Jernej Kokol
Ljubljanski rokerji The Broken Input so bili sinoči nesporni zmagovalci občinstva. Foto: Jernej Kokol
Below Zero
Below Zero pa so prepričali tako komisijo kot občinstvo na Špil ligi. Foto: Jernej Kokol
Vertigo
Od tekmovanja so se poslovili člani skupine Vertigo, katerim podobno kot skupini Lynch na prvi Špil ligi ni pomagala ena izmed priredb Arctic Monkeys, ki so jo vključili v sicer pretežno avtorski repertoar. Foto: Jernej Kokol

na tekmovanju dijaških glasbenih skupin izbralo alternativce The Broken Input, žirija Below Zero. Od Špil lige so se poslovili Vertigo.

Prva Špil liga letos je na svojem odru pozdravila tri skupine, katerih glasbeno ustvarjanje sega od rocka do funka. Mala dvorana Kina Šiške je bila najbolj polna do zdaj. In vse skupaj je vplivalo na še eno težko končno odločitev, kdo bo nadaljeval svoje nastope in še upal na končno zmago.

Tudi tokrat je bil odločilen avtorski vložek, ki so ga v 20-minutnih (v nekaterih primerih tudi malo daljše) nastopih vključile skupine v svoj repertoar. Zanimivo pa je znova izpadla skupina, ki je v nastop vključila priredbo Arctic Monkeys (podobno kot Lynch na prvem predizboru). Usoda nastopajočih je bila v rokah obiskovalcev koncerta, ki so svoje mnenje izražali po končanem nastopu vseh treh skupin s pošiljanjem SMS-sporočil (to je trajalo 15 minut), ter članov žirije v sestavi Izak Košir, Tomaž Pezdirc, Melanija Fabčič - Melée in gostujoči član Mate Brodar, član skupine BRO.

Različna mnenja komisije in občinstva
Komisija se je na koncu odločila za žanrsko raznolike Below Zero in ljubljansko-gorenjsko rokersko navezo Vertigo. "Below Zero so uigrani. Imajo že neko držo, zanimive avtorske skladbe in so bili nocoj najperspektivnejša skupina med nastopajočimi," je za MMC utemeljil odločitev komisije Košir. Podobno pa jih je prepričal nastop Vertigo. "Kljub odrski neizkušenosti so se izkazali za pozitivno presenečenje. 'Frontman' ima še veliko prostora za dober odrski nastop, ima neko karizmo. Pogumno," je sklenil Košir.

Občinstvo se je tokrat le delno strinjalo z žirijo. Z 62,3 odstotka glasov so na prvem mestu ustoličili The Broken Input. Drugo mesto je po njihovem izboru pripadlo Below Zero z 19,6 odstotka glasov in tretje Vertigo z 17,9 odstotka glasov. Tako so se v nadaljevanje uvrstili The Broken Input, edina skupina sinočnjega večera z žensko predstavnico, in uigrana trojka Below Zero. Bobnar skupine Jakob 'Jape' Žerdin je sicer že pred samim nastopom strnil nekaj besed, zakaj so se sploh odločili za nastop na Špil ligi: "Ker smo iskali 'špil' in ker smo prva liga."

Nadaljevanje na dan zaljubljencev
Špil liga se nadaljuje prihodnji mesec, natančneje 14. februarja, ko se bo predstavil nov, zadnji sklop tekmovalnih skupin. Pet tekmovalnih večerov bo na koncu prineslo deset polfinalistov, ki jih bosta izbrala občinstvo in žirija. Za zdaj lahko na končno zmago še upajo oktobrski zmagovalci Koala Voice in Sober Assault, novembrski zmagovalci High 5 in Ice on Fire ter decembrski zmagovalci Vogi in Kung Fu Vegan.

Deseterica najboljših se bo marca in aprila pomerila v dveh polfinalnih večerih in na sklepnem, finalnem večeru, ki bo potekal junija na Kongresnem trgu. Zmagovalec bo med drugim prejel brezplačno snemanje treh skladb s pomočjo SAE Instituta Ljubljana in nastop v Kinu Šiška.

Več utrinkov z nastopa si lahko pogledate v spodnji galeriji in videopogovorih.