Mlado glasbeno zasedbo Take OFF, ki prihaja iz Slovenskih Konjic, sestavljajo Alen Kovše na vokalu in kitari, Matic Pokorn na basu, Jure Skaza na bobnih in Matic Mlakar na klaviaturah.

Pravijo, da jim je, kot večini glasbenikov, novi koronavirus prekrižal številne načrte, med njimi tudi glavnega izmed njih – to, da bi posneli več avtorskega materiala in pri poslušalcih iz zasedbe, ki preigrava številne priredbe, pridobili tudi status skupine z avtorskimi skladbami.

Na vprašanje, ali se jim zdi Slovenija zahtevno okolje za mlade glasbenike, odgovarjajo, da niso prepričani, ali sploh obstaja primerno okolje za to, v tem pa niti ne vidijo nikakršne ovire. "Okolje je tisto, kar te najbolj definira v času tvojega razvoja. Težje so okoliščine, močnejši značaj lahko razviješ. V primerjavi z drugimi državami je vsekakor lažje priti na sceno zaradi manjše konkurence in cenovne dostopnosti produkcije."

Več si lahko preberete v spodnjem pogovoru.


Mlada zasedba upa, da bo leta 2021 izdala kratkometražni album. Foto: Arhiv izvajalca
Mlada zasedba upa, da bo leta 2021 izdala kratkometražni album. Foto: Arhiv izvajalca

Kako bi opisali glasbeno poslanstvo zasedbe Take OFF?
Naše poslanstvo je izdajanje glasbe, kot si jo interpretiramo sami. Kot velja za večino ustvarjalcev, si naša dela želimo približati čim več poslušalcem, predvsem tistim, ki se z njo lahko poistovetijo.

Zakaj ste se odločili za avtorsko glasbo v pretežno pop oziroma mainstreamovskih ritmih? Se razlog skriva v tem, da je morda lažje priti na slovenske radijske postaje, ali gre za zvok, v katerem se preprosto najbolj najdete?
Iz obeh razlogov, ampak ne kot izrecno načrtovano odločitev. Sami smo odraščali v razcvetu "popkulture", pri čemer velja poudariti, da je večina glasbenih žanrov v tem času začela prevzemati pridih te kulture. Sami se dojemamo kot popzasedbo z vplivom rockovskih in funkovskih elementov. Zagotovo nam je v interesu svojo glasbo razširiti v čim širši krog poslušalcev, pri čemer radijske postaje danes še vedno igrajo pomembno vlogo.

Kako je na vaše ustvarjanje vplivala koronakriza?
V bistvu nam je korona prvič prekrižala načrte že v marcu, saj nam je zamaknila celotno produkcijo in izdajo drugega singla Nazaj v maj, zato je pesem izšla šele v avgustu. Pred snemanjem naslednje skladbe pa nas je presekala oktobrska karantena tik pred odhodom v studio. Vseeno smo zdajšnje zaprtje izkoristili za pripravo številnih pesmi, ki jih nameravamo posneti takoj po odpravi ukrepov.

Že ustvarjate studijski prvenec? Kdaj ga poslušalci lahko pričakujejo?
V tem času nam je uspelo pripraviti kar precej avtorskega materiala, ki ga v večini mislimo izdati v letošnjem letu. Glede na količino materiala pa mislimo, da nam bo do konca leta uspelo izdati tudi krajši album oziroma EP. Upamo, da to niso le prazne obljube, saj nam je celotna situacija že dvakrat prekrižala načrte.

Vaši videospoti so produkcijsko precej dovršeni. Se vam zdi vredno vanje vlagati večje količine denarja, čeprav nimajo več takšne vloge kot nekoč?

Za zdaj smo imeli kar veliko sreče z izbiro videoprodukcijske ekipe, ki je opravila zares izvrstno delo glede na finančni vložek. Menimo, da vsekakor vizualna podoba skupine pomembno vpliva na samo sporočilnost glasbe kot tudi na imidž benda. Vsekakor določena sporočila pesmi lažje oživijo z vizualno podobo. Če je bil včasih primarni medij za glasbene spote MTV, se je danes celotna scena prestavila na YouTube in podobne spletne platforme, sama vloga videospotov pa se po našem mnenju ni bistveno spremenila.

Vam je pomembnejša sporočilnost ali spevnost besedil? Zakaj?
Odvisno od pesmi. Če gre za lahkotnejšo pesem, bi zagotovo rekli, da je pomembnejša spevnost oz. "vajb", ki ga poslušalec doživi ob poslušanju. V primeru balad in bolj "kantavtorskih" pesmi pa je vsekakor sporočilnost tista, ki jo vsak poslušalec prej zazna. Še vedno se pri nastajanju naše glasbe trudi ne spregledati katerega od elementov, tako da se poskušamo izogibati nesmislom, hkrati pa ohraniti spevnost.

Imate občutek, da trenutno na sceni vlada neka potreba po globljih oziroma težjih besedilih v nasprotju z lahkotnimi? Kakšen je vaš pogled na to?
Čeprav se na prvo žogo to ne kaže, pa menimo, da je vseeno v alternativni glasbi še kar precej želje po težjih besedilih, tako z uporabo manj pogostih besed kot tudi s samo abstraktnostjo sporočila. Sami se na to namensko ne oziramo, saj je naš primarni interes kakovost končnega izdelka. Dejstvo pa je, da nekatere pesmi kličejo po lahkotnejši, druge pa po bolj poglobljeni, sofisticirani liriki.

Iz česa črpate navdih? So vam blizu predvsem ljubezenske tematike?
Navdih črpamo iz svojih življenjskih izkušenj in dojemanj življenja nasploh. Dejstvo pa je, da je večina glasbe napisane zavoljo ljubezni, temu primerna je tudi tematika besedil. V določenih izjemah besedila prilagajamo tudi samemu "vajbu" pesmi, glede na harmonijo in ritmiko glasbene podlage.

Foto: Arhiv izvajalca
Foto: Arhiv izvajalca

Se vam Slovenija zdi prijazno okolje za neuveljavljene glasbenike?
Ne vemo, ali kje sploh obstaja primerno okolje za neuveljavljene glasbenike, niti v tem ne vidimo tolikšne ovire, v negativnem smislu. Okolje je tisto, kar te najbolj definira v času tvojega razvoja. Težje so okoliščine, močnejši značaj lahko razviješ. V primerjavi z drugimi državami je vsekakor lažje priti na sceno zaradi manjše konkurence in cenovne dostopnosti produkcije.

Kakšno vlogo namenjate družbenim omrežjem? Lahko glasbenik v današnjem času uspe tudi brez tega?
Trudimo se vedno bolj uvajati v družbena omrežja, čeprav v preteklosti temu nismo namenjali dovoljšne pozornosti. Zdaj se zavedamo, da brez uporabe socialnih platform težko dosežeš poslušalstvo oz. sledilce. V času moderne glasbene industrije, ki jo vodi predvsem kapital zasebnih založb, je takšnih pojavov precej manj kot v preteklosti, a še vedno se najdejo redke izjeme. Nekateri v tem vidijo "nujno zlo", a dejansko gre lahko za prednost, saj se lahko na dnevni bazi približaš svojemu občinstvu in s tem ohranjaš pozornost.

Kako kot bend, ki ima zgolj nekaj avtorskih skladb, prepričati občinstvo, da pride na koncert in posluša vašo glasbo?
Kot skupina, ki v bistvu obstaja že kar nekaj let, smo si sloves v določenih delih Slovenije že ustvarili. Na žalost nas večina teh ljudi še vedno pozna kot skupino, ki večinoma preigrava priredbe. Zato nas v prihajajočem obdobju čaka težka naloga; kako pridobiti status avtorske skupine in hkrati ohraniti občinstvo, ki nas je spremljalo že prej.

Če bi lahko izbrali samo eno: redno predvajanje na najprepoznavnejših radijskih postajah ali konkretna zasidranost na družbenih omrežjih. Kaj glasbeniku ponudi več?
Težko vprašanje, saj sta oba dejavnika neposredno povezana. Če bi se morali odločiti, bi zagotovo izbrali predvajanje na radijskih postajah, saj se s tem predstavlja naša glasba, kar je naš primarni cilj umetniškega ustvarjanja.

Lahko po vašem mnenju nova zasedba uspe brez natančne uporabe družbenih omrežij?
Lahko, a ima najverjetneje manjšo verjetnost za uspeh v primerjavi z zasedbo, ki družbena omrežja uporablja.

Katero stvar na slovenski glasbeni sceni bi si najbolj želeli spremeniti, zakaj?
Vsekakor bi želeli večjo popularizacijo bolj alternativne glasbe (rock, funk ...), ki pa se v zadnjih časih zaradi novih uspešnih zasedb tudi že odvija. Pomemben delež imajo tudi komercialne glasbene postaje, ki vrtijo zelo omejen nabor domače glasbe. Zato bi bilo zelo zaželeno, da bi se zgledovali po Valu 202, ki je pri nas primer dobre prakse.

Foto: Arhiv izvajalca
Foto: Arhiv izvajalca

Kakšne občutke imate glede koncertiranja pred občinstvom, ki nosi zaščitne maske in ohranja 2 metra razdalje, vi pa ste na odru od njih ločeni s pleksi steklom?
To so pogoji, ki si jih še pred enim letom niti v najhujših sanjah ne bi mogli predstavljati. Gre za razmere, v katerih ne izvajalec ne občinstvo ne more normalno uživati. Če je to naša nova realnost, jo bomo primorani sprejeti. Še vedno pa si zelo želimo, da se bodo razmere čim prej umirile in se bodo koncerti vrnili v prvinsko obliko. Menimo, da tudi ljudje že nestrpno pričakujejo živo glasbo, tako da se veselimo odprtja koncertne sezone v letošnjem letu.

Kakšni so vaši glasbeni načrti za leto 2021?
Poleg izdaje čim večjega števila avtorskih pesmi je naša novoletna zaobljuba postavitev avtorskega repertoarja. Sami vseeno najbolj uživamo ob koncertiranju pred občinstvom, zato jim hočemo končno predstaviti ves material, ki se je nabral v času koronakrize.