Bon Jovi. Foto: EPA
Bon Jovi. Foto: EPA

Serija dokumentira vzpon ameriške skupine v zgodnjih osemdesetih in ostro krivuljo učenja, s katero so se spopadali, ko so napredovali od igranja v klubih do stadionov po vsem svetu.

"S serijo nismo želeli ustvariti slavospeva samim sebi. To je bilo peklensko potovanje. Pri vsaki pravi karieri, še posebej ko govorimo o štiridesetih letih, bodo sledili vzponi in padci. Želeli smo biti iskreni glede tega," je na premieri v Londonu povedal frontman zasedbe Jon Bon Jovi.

"Odgrnili smo zastor pred skupino, individualno in kolektivno," pa je dodal klaviaturist David Bryan. Kot kontrast njihovim najboljšim dnem serija občinstvu predstavi tudi ranljivejše trenutke, vključno s težavami Jona Bon Jovija s petjem zaradi stanja, znanega kot atrofija glasilk.

"On (Jon) je sprva sam razmišljal o tej retrospektivi štiridesetih let. Začel sem opažati, da se nekaj dogaja z njegovim glasom in pomislil sem: 'To je zanimivo. Sledimo temu.'," se je pevčevih začetnih težav z zdravjem spominjal režiser Gotham Chopra, ki je znan po svojih dokumentarnih filmih o vrhunskih športnikih. "Na koncu smo ustvarili serijo v štirih delih, ki seveda sledi 40-letni odisejadi, a v resnici tudi njegovi poti, na kateri je bil zadnji dve leti, da bi se vrnil na oder," je nadaljeval.

Chopra in njegova ekipa so se pogovarjali z vsemi člani skupine, vključno z nekdanjim kitaristom Richiejem Samboro. "Jon je zbiralec, kot sem izvedel. Na voljo smo imeli na tone medijskega arhiva. Ti fantje so eksplodirali v 80. letih ob vzponu MTV-ja in VH1, bilo je toliko materiala," je še dejal Chopra.

Sorodna novica Pred 40 leti je zasedba Bon Jovi postregla z debitantskim albumom

Bryan je po prvem ogledu serije povedal, da ni nič čudnega, da so po štiridesetih letih tako utrujeni, navsezadnje so dosegli ogromno, Jon pa je dodal, da je zelo zadovoljen s končnim izidom: "Mislim, da je zapuščina pomembna. Vedno smo bili zelo ponosni na to, kar smo počeli. Želeli smo, da bi se nas spominjali na določen način, in za to smo delali."

Jon je prepričan, da zasedba lahko da še veliko, ob tem pa je 62-letnik mislil na 16. album zasedbe Forever, ki bo izšel junija. "Mislim, da je to najboljša plošča, ki smo jo posneli v zadnjih dvajsetih letih," je dejal in dodal, da o turneji – za zdaj – ne razmišlja.