Aprila 2018 so postali del dvorane slavnih rokenrola. Foto: AP
Aprila 2018 so postali del dvorane slavnih rokenrola. Foto: AP

Ameriška skupina Bon Jovi je nastala leta 1983 v New Jerseyju, trenutno pa jo sestavljajo pevec Jon Bon Jovi, s pravim imenom John Francis Bongiovi Jr., klaviaturist David Bryan, bobnar Tico Torres, kitarist Phil X in basist Hugh McDonald. Zasedbi, ki je leta 2018 postala tudi del dvorane slavnih rokenrola, sicer pripisujejo, da je s slogom in lahkoto postavila most med heavy metalom, rockom in popom.

Že leto po svojem začetku so se člani z bujnimi pričeskami svetu že predstavili s prvim albumom, s katerim so postregli 21. januarja leta 1984. Album, katerega naslov je kar ime same skupine, pa ni pomemben samo zato, ker je to njihov albumski debi, ampak je tudi edini album, na katerem se pojavi pesem, pri pisanju katere ni sodeloval nihče izmed članov. To je pesem She Don't Know Me, ki jo je napisal Mark Avsec, član Donnie Iris and the Cruisers.

Album Bon Jovi, ki je izšel pri založbi Mercury Records, producirala pa sta ga pevčev bratranec Tony Bongiovi in ​​Lance Quinn, je sicer zasedel 43. mesto ameriške lestvice Billboard 200. Celoto devetih skladb so posneli leta 1983, izjema je le debitantski singel Runaway, pri snemanju katerega so leta 1982 pomagali studijski glasbeniki, znani kot The All Star Review. Eden izmed njih je bil tudi trenutni basist McDonald, ki je leta 1994 na turnejah zamenjal prvotnega basista Aleca Johna Sucha, "polnopravni" član skupine pa je postal šele leta 2016.

Izmed devetih pesmi na albumu je najbolj izstopala prav Runaway. Demo te je sprva oboževal eden izmed newyorških radijskih didžejev, kmalu se je začela predvajati povsod po Velikem jabolku, Jon je podpisal pogodbo z založbo, ki je tudi predlagala ime zasedbe, in marca 1983 poklical klaviaturista Bryana, ki je poklical Sucha in izkušenega bobnarja Tica Torresa. Takrat je bil glavni kitarist še Dave Sabo, a ga je kmalu nadomestil Richie Sambora.

"Čeprav so pesmi morda preproste, pisanje pa nagnjeno k vsem klišejem, se album ponaša s precej doslednim napadom hard rocka, strastnim igranjem in izostrenim občutkom za melodijo," je za ameriško spletno glasbeno bazo AllMusic zapisal Leslie Mathew. "Jon Bon Jovi je sestavil zasedbo klasične prefinjenosti, blagoslovljeno s komercialnostjo, ki bi morala zagotoviti izdatno prodajo in uspeh," je v svoji kritiki, ki je bila ena izmed prvih britanskih namenjena tej skupini, preroško zapisal Paul Suter.

"Do tretje plošče dejansko nismo bili dobra skupina, a smo imeli bobnarja, ki je znal držati ritem, kar ni samoumevno. Za 22-letnika sem bil v redu," je leta 2007 dejal Bon Jovi in dodal, da je bil pred prvim albumom v studiu šele tri leta, veliko stvari pa tako še ni vedel.

Razen omenjene uspešnice Runaway so bile pesmi z albuma le redko izvajane v živo, predvsem po tem, ko so leta 1986 izdali album Slippery When Wet. Del repertoarja so bile nekatere izmed pesmi vseeno na turneji skupine Circle Tour leta 2010, vključno z Roulette, Get Ready in Shot Through the Heart (ta je veliko bolj znana kot You Give Love a Bad Name).

Pesmi na albumu Bon Jovi

1. Runaway
2. Roulette
3. She Don't Know Me
4. Shot Through The Heart
5. Love Lies
6. Breakout
7. Burning For Love
8. Come Back
9. Get Ready