Slovenija ni prva evropska država, ki je prepovedala Perkovićeve koncerte, pred tem so to storile še Nemčija, Avstrija, Švica in Nizozemska. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija ni prva evropska država, ki je prepovedala Perkovićeve koncerte, pred tem so to storile še Nemčija, Avstrija, Švica in Nizozemska. Foto: MMC RTV SLO

20. maja 2017 bi moral v mariborski Festivalni dvorani Lent nastopiti kontroverzni hrvaški pevec Marko Perković - Thompson, a je policija upravni enoti predlagala, da koncert prepove. Kot je takrat pojasnjevala načelnica Upravne enote Maribor Ksenija Klampfer, danes ministrica za delo, družino in socialne zadeve, so policisti "na podlagi pridobljenih informacij in zaznav dogodkov" presodili, da so izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep, saj informacije kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvajanje kaznivih ravnanj.

Sorodna novica Nastopu Thompsona slabo kaže: "V Mariboru ni prostora za ustaško ikonografijo"

Policija je bila namreč prepričana, da bi lahko na koncert prišli ljudje iz okolij, kjer so koncerti Thompsona prepovedani, in da bi na koncert lahko prišli radikalni pevčevi privrženci iz Hrvaške, in sicer "z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih dejanj".

Govorilo pa se je tudi o shodu nasprotnikov koncerta, kar so policisti takrat označili kot dodatno varnostno tveganje. Klamferjeva je takrat pojasnjevala: "Pri odločitvi je pretehtalo to, da bi bile posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve."

Upravno sodišče pritrdilo Trolu

Organizator koncerta Milan Trol se je na odločitev takrat pritožil, pozneje pa vložil tudi tožbo na upravno sodišče, ki je zdaj pritrdilo Trolu. Med drugim se je z njim strinjalo tudi glede tega, da ni mogoče vnaprej predvideti, da bo "koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj".

Novico o odločitvi mariborskega upravnega sodišča je na Facebooku delil tudi pevec sam, ki se je pred dvema letoma po prepovedi koncerta po pomoč obrnil tudi na (hrvaško) politiko.

Zadevo vrnili upravni enoti

Z upravnega sodišča so po pisanju STA-ja sporočili, da so zadevo vrnili upravni enoti v ponovni postopek. Upravna enota Maribor bo v ponovnem postopku odločala o pripravi javne prireditve v skladu z napotki, ki izhajajo iz sodne odločbe.

Upravno sodišče je navedlo, da je bil podlaga za izdajo izpodbijane odločbe prvi odstavek 6. člena zakona o javnih zbiranjih. Ta določa, da je prepovedano organizirati shode oziroma prireditve z namenom, da bi se na njih izvrševala kazniva dejanja oziroma da bi se pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj ali z namenom povzročanja nasilja, motenja javnega reda in miru oziroma oviranja javnega prometa. Po tem odstavku mora torej že ob samem organiziranju shoda ali prireditve obstajati namen organizatorja organizirati takšen shod ali prireditev, na kateri bi se izvrševala kazniva dejanja ali pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj, so zapisali na sodišču.

Sodišče: Organizator predložil načrt varovanja in sklenil pogodbo s policijo

Sodišče je presodilo, da je organizator storil vse potrebno, da bi se vsakršno povzročanje nasilja, motenje javnega reda in miru oziroma izvrševanje kaznivih dejanj preprečilo, ko je pravočasno prijavil prireditev. Predložil pa je tudi načrt varovanja za javno prireditev, oceno stopnje tveganja, načrt dela rediteljev, red in pravila na javni prireditvi ter načrt izvajanja zdravstvenega varstva na prireditvi.

Poleg tega je po navedbi sodišča organizator koncerta sklenil pogodbo s policijo o dodatnem varovanju in objavil obvestilo obiskovalcem koncerta, da bo vstop obiskovalcev nadzorovan tako, da bodo strogo prepovedani vnos stvari in predmetov, različni sporni napisi, znaki na oblačilih, ki bi lahko vzbujali nestrpnost, sovražni govor ali različne provokacije.

Organizator je v postopku predložil dokazilo, iz katerega je razvidno, da je podjetje Eventim kot edini ponudnik vstopnic za omenjeni koncert prodalo 1.148 vstopnic. Samo 28 vstopnic je bilo prodanih v tujih državah, pa še te je imel organizator pod popolnim nadzorom. Iz izpisa strukture obiskovalcev oziroma kupcev vstopnic namreč izhaja, da je bilo v tujini prodanih sedem vstopnic na Hrvaškem, 19 v Avstriji in dve v Srbiji, so navedli na sodišču.

Zaradi Thomsona tudi nujna seja

Zgodba je odmevala tudi na slovenskem političnem parketu, saj je takratni predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims zaradi prepovedi sklical nujno sejo, na kateri so razpravljali o razlogih za prepoved koncerta.

V Sloveniji niso prvi prepovedali Thompsonovega nastopa

Slovenija sicer ni prva evropska država, ki je prepovedala Perkovićeve koncerte. Zaradi ocen, da sporni hrvaški glasbenik s svojimi pesmimi ter koncertno simboliko in ikonografijo povzdiguje neonacistično in ultranacionalistično ideologijo, so v preteklosti Perkovićeve koncerte že prepovedali v Nemčiji, Švici, Avstriji in na Nizozemskem, ovirali so tudi njegove nastope na Hrvaškem, posebej v Istri.