Zunanji minister Karl Erjavec meni, da so odzivi hrvaške strani povezani tudi z napetostmi pred odločitvijo arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
Zunanji minister Karl Erjavec meni, da so odzivi hrvaške strani povezani tudi z napetostmi pred odločitvijo arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
Grabar Kitarović
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je sporočila, da so prepovedi kontraproduktivne. Foto: Reuters
Marko Perković - Thompson
Plakat prepovedanega koncerta. Foto: Organizator
V Thompsonov koncert se je vpletla še politika


Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek je dejala, da so razlogi za prepoved koncerta nenavadni. "Neobičajno je, da se s takšnimi argumenti prepovedujejo koncerti, a to ni vprašanje, s katerim se ukvarja ministrstvo za kulturo," je izjavila pred začetkom seje hrvaške vlade.

Nerazumevanje slovenskih razlogov za odpoved koncerta pevca, ki povzdiguje ustaško gibanje, sta v sredo pokazala tudi hrvaški premier Andrej Plenković in hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve ter zahtevala pojasnilo slovenske strani. V bran Perkoviću je stopil tudi urad hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Predsednica se je s svojim slovenskim kolegom v preteklih dneh pogovarjala in podala svoje mnenje, da glasba povezuje ljudi, medtem ko so prepovedi kontraproduktivne," je izjavo tiskovnega predstavnika hrvaške predsednice Luke Đurića v sredo zvečer predvajala komercialna televizija RTL.

Erjavec: Thompsona prepovedali tudi na Hrvaškem
Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil začudenje nad odzivom hrvaškega političnega vrha in ob tem spomnil, da so bili Thompsonovi koncerti v preteklosti že prepovedani v Avstriji, Švici in na Nizozemskem, ne nazadnje pa tudi na Hrvaškem. Erjavec zato odziv hrvaške strani povezuje tudi z napetostmi zaradi pričakovane odločitve arbitražnega sodišča.

"Mislim, da to ni nobena posebna zgodba in da je bila odločitev o prepovedi v skladu z našimi predpisi," je dejal Erjavec, ki poudarja, da je upravna enota pri tem sprejela suvereno odločitev. Hrvaška veleposlanica se v zvezi s prepovedjo koncerta za zdaj še ni obrnila na zunanje ministrstvo, je povedal Erjavec ob robu današnje seje vlade. Če se bo, jo bodo sprejeli na ustrezni ravni in ji povedali, "da so naši državni organi neodvisni in samostojni, da je odločitev v skladu s predpisi in da naj pogledajo, zakaj na Hrvaškem, na primer v Pulju in Umagu, ni bilo Thompsonovih koncertov".

Perković od države zahteval zaščito
Potem ko je upravna enota Maribor v sredo ugodila predlogu mariborske policijske uprave o prepovedi koncerta zaradi povečanega varnostnega tveganja, je Perković od hrvaške države zahteval zaščito.

"Od hrvaških političnih struktur pričakujem, da bodo ukrepale in zaščitile mene kot hrvaškega državljana, ki želi delati v evropskih državah, in občinstvo, ki se želi zbirati okrog moje glasbe," je dejal Perković v pogovoru za komercialno Novo TV. Pozval je hrvaške politike, naj pojasnijo, ali sprejemajo tezo, da so on in njegovo občinstvo "nacisti in fašisti, ki razširjajo sovraštvo".

O Thompsonu tudi parlamentarna komisija
Predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Branko Grims (SDS) je zaradi odpovedanega koncerta sklical sejo komisije. Komisiji je varnostne razloge za odpoved koncerta predstavil generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač, ki je poudaril, da je ocena tveganja, ki jo je podala policija, temeljila tudi na napovedanem protestu Thompsonovih nasprotnikov.

Bradač je na seji komisije dejal, da je organizator koncerta na ministrstvo za notranje zadeve že poslal "obsežno" pritožbo na odločitev mariborske upravne enote o prepovedi koncerta. Poudaril je, da je v tem primeru policija zgolj stranka v postopku, ki je podala predlog, odločitev pa je bila izključno v pristojnosti upravne enote.

Komisija meni, da je prepoved ideološka
Poslanec SDS-a Janez Janša je izrazil razočaranje, da so tisti, ki so na policiji in ministrstvu dejansko odgovorni za pojasnitev primera Thompson, "stisnili rep med noge" in niso prišli na sejo komisije. Izrazil je upanje, da prepoved koncerta vendarle ne bo obveljala, saj bi se po njegovih besedah s prepovedjo vrnili v čase pred 40 leti. "Če bo prepoved obstala zaradi svetovnonazorskih razlogov, potem imamo ne le politično policijo, ampak tudi režim," je dejal Janša.

Komisije so se poleg Grimsa in Janše udeležili tudi Žan Mahnič (SDS), Matej Tonin (NSi) in Jasna Murgel (SMC). Slednja pa je sejo pred glasovanjem zapustila. Preostali poslanci so s štirimi glasovi za in nobenim proti potrdili sklep, s katerim komisija ugotavlja, da pisni predlog policije za prepoved koncerta ne temelji na ustreznih in preverljivih varnostnih dejstvih, ampak izhaja zgolj iz politične ocene ideoloških stališč glasbenika.

Slovenija ni edina
Slovenija ni prva evropska država, ki je prepovedala Perkovićeve koncerte. Zaradi ocen, da protislovni hrvaški glasbenik s svojimi pesmimi ter koncertno simboliko in ikonografijo povzdiguje neonacistično in ultranacionalistično ideologijo, so v preteklosti Perkovićeve koncerte že prepovedali v Nemčiji, Švici, Avstriji in na Nizozemskem, ovirali so tudi njegove nastope na Hrvaškem, posebej v Istri.

Nazadnje so konec aprila prepovedali Perkovićev koncert v mestu Kremsmünster blizu Linza v Avstriji, a hrvaški politični vrh se tedaj veteranu vojne in pevcu ni postavil v bran.

Na Thompsonovih množično obiskanih koncertih na Hrvaškem je v občinstvu pogosto videti ustaško ikonografijo in pozivanje k poboju Srbov. Perković svojo prvo uspešnico začne s pozdravom Za dom spremni, ki so ga uporabljali ustaši, a sam pravi, da je pozdrav precej starejši od ustaškega gibanja. Na spletu pa je mogoče dobiti posnetke njegovih starejših nastopov, na katerih povzdiguje ustaške zločine.

V Thompsonov koncert se je vpletla še politika