Letos v parku Piedmont ne bo množice glasbenih navdušencev. Foto: EPA
Letos v parku Piedmont ne bo množice glasbenih navdušencev. Foto: EPA

Čeprav v uradnem sporočilu za javnost organizatorji festivala Music Midtown konkretnega razloga za odpoved niso navedli, naj bi šlo za kolizijo med prepovedjo orožja na prizorišču in zakoni zvezne države Georgia, ki to dovoljujejo. Septembra bi v Atlanti med drugimi morali nastopiti My Chemical Romance, Future, Jack White in Fall Out Boy.

Na koncertnem prizorišču v parku Piedmont so organizatorji (tako kot vsako leto do zdaj) strogo prepovedali vse oblike orožij in eksplozivnih teles. Težave so se pojavile zaradi najnovejše razlage georgijskega orožarskega zakona, ki v parkih dovoljuje nošenje orožja. Phil Evans, podpornik pravice do nošenja orožja, je za CNN povedal, da je že maja stopil v stik z organizatorji in jih opozoril na zakonodajo in sodbo vrhovnega sodišča, ki dovoljuje njeno interpretacijo. Evans je med drugim pritiskal tudi na mesto Atlanta. Od oblasti je zahteval, naj zaradi kratenja pravic in nespoštovanja zakonodaje festival prepovejo.

"Atlanta mora spoštovati zakone na ravni zvezne države in ga v takšnih primerih izvajati. Še posebej takrat, ko gre za dogodke, ki želijo služiti na zemljiščih v lasti davkoplačevalcev," je bil jasen Evans. Organizatorji so obljubili, da bodo zneske vstopnic povrnili v najkrajšem mogočem času.