Znanega tolminskega festivala zaradi novega koronavirusa letos ne bo. Foto: Sandi Fišer
Znanega tolminskega festivala zaradi novega koronavirusa letos ne bo. Foto: Sandi Fišer

"V organizacijo letošnje izdaje festivala MetalDays je bilo vloženega ogromno dela organizacijske ekipe festivala, in razumljivo je, da smo zaradi te odločitve globoko razočarani. Odpoved nas je vse prizadela tako finančno kot psihično in potrebovali bomo kar nekaj časa, da vse skupaj predelamo in se spet postavimo na noge. Ta odločitev pomeni tudi izjemen udarec vsem vpletenim v organizacijo tako obsežnega dogodka; vsem nastopajočim, poslovnim partnerjem, prostovoljcem, celotni dolini Soče in lokalnemu prebivalstvu, še posebej pa organizacijski ekipi in njihovim družinam," so organizatorji zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Dodali so, da razmere, povezane s pojavom in širitvijo novega koronavirusa, zahtevajo odgovorno ravnanje, zato odločitev pristojnih spoštujejo in jo jemljejo resno. "Čeprav nastalo situacijo obžalujemo, je varnost in zdravje vseh naših obiskovalcev in sodelujočih na festivalu naša največja prioriteta."

Prosijo za razumevanje in podporo

Datum izvedbe festivala v letu 2021 bodo sporočili takoj, ko bodo sprejeli nadaljnje odločitve, ki bodo temeljile na dogovorih z agenti, menedžmenti, nastopajočimi glasbenimi skupinami in povezanimi festivali.

"Prosimo vas za vaše potrpljenje in se vam hkrati zahvaljujemo za podporo in zaupanje v teh težkih časih," so še dodali.

Tolminsko Sotočje bi sicer letos predvidoma še zadnjič gostilo svetovno znani festival, in sicer zaradi začetka gradnje obvoznice. Sicer so poudarili, da si prizadevajo, da obvoznica ne bi prizadela najpomembnejšega prizorišča, festivalske Arene, a bo presekala del festivalskega prostora za kampiranje, zaradi česar so organizatorji razmišljali o odhodu.

Punk Rock Holiday bo odločitev sporočil v prihodnjih dneh

Odpoved letošnje izvedbe festivala bo najverjetneje sledila tudi od organizatorjev festivala Punk Rock Holiday. "Najprej bi se vam radi zahvalili za potrpežljivost in podporo v teh težkih časih," so zapisali na Facebooku. "Zavedamo se, da tako kot mi tudi vi potrebujete odgovore."

Dodali so, da so bili še prejšnji teden dokaj optimistični glede izvedbe festivala, potem pa je prepoved velikih dogodkov v Nemčiji premešala karte in večino zasedb prisilila v odpoved turnej za avgust 2020. Poleg tega so tudi številni tuji obiskovalci izrazili skrb v povezavi s potovanji.

"Pogovarjamo se tudi z drugimi organizatorji festivalov, napovedanih za avgust, in seveda z glasbeniki ter poskušamo doseči pravilne odločitve. Za zdaj se vsi festivali in glasbeniki strinjamo, da je najbolj racionalna možnost, da se vse skupaj prestavi na 2021."

Dokončno odločitev bodo sporočili v prihodnjih dneh, za zdaj pa velja, da bodo letošnje vstopnice veljale za prihodnje leto in da bodo poskušali obiskovalcem omogočiti enake nastopajoče, kot so bili napovedani za letos.