Perpetuum Jazzile se znova priklanjajo afriški kulturi. Foto: Stane Sršen
Perpetuum Jazzile se znova priklanjajo afriški kulturi. Foto: Stane Sršen

Sounds the call to come together, And united we shall stand, Let us live and strive for freedom, In South Africa our land.

Besedilo pesmi Nkosi Sikelel' iAfrica

Kot je zapisal zbor, bo med svetovnim prvenstvom v nogometu svet združil svoje prijateljske moči v Južnoafriški republiki, zato so se tudi oni odločili "tej čudoviti državi nameniti svoj hvalospev".

"V neomajni želji po iskanju strpnosti v lastnem kulturnem in etničnem prostoru so za Južnoafriško republiko pretekla desetletja predstavljala trnovo pot. Njihova človečnost, modrost in pogum so se zlili v enega najsvetlejših prispevkov v zgodovini človeštva. V Perpetuum Jazzile jih za to občudujemo, kajti tudi sami mnogokulturnost in strpnost do drugačnosti postavljamo v ospredje našega ustvarjanja," so zapisali.

"Bog blagoslovi Afriko"
Zato so na novo posneli izključno z vokali izvedeno priredbo južnoafriške himne Nkosi Sikelel' iAfrica, ki je v času apartheida veljala za pesem zatiranih manjšin. V jeziku xhosa naslov pomeni "Bog blagoslovi Afriko", prvi del te pesmi, ki je bila že leta 1897 napisana kot himna metodistične misijonske šole v Johannesburgu, pa so z letom 1994 vključili tudi v uradno himno države.

Južnoafriška himna je namreč nekakšen "hibrid" te pesmi s prenovljenim angleškim besedilom in nekdanje himne Die Stem van Suid-Afrika - Klic Južne Afrike.

Spodaj lahko prisluhnete novi skladbi Nkosi Sikelel' iAfrica in si še enkrat ogledate priredbo pesmi Africa.

Bo tudi nova skladba obkrožila svet?
Pesem je nastala v sodelovanju z angleško glasbeno založbo AMA, ki jo je še pred začetkom nogometnega prvenstva poslala na vse južnoafriške medije. Za medijsko podporo skladbe v Južnoafriški republiki se je v imenu Slovenije zavzel tudi častni konzul JAR-a v Sloveniji Janez Pergar. Besedilo skladbe, katere novo priredbo je napisal umetniški vodja Tomaž Kozlevčar, je v petih različnih jezikih: xhosa, zulu, sesotho, africaans in v angleščini.

Perpetuum Jazzile so pred časom navdušili s svojo izvedbo pesmi Africa, ki je na spletnem portalu YouTube zbrala že več kot osem milijonov klikov. Zbor je po zaslugi te "mojstrovine" začel dobivati ponudbe za gostovanja po vsem svetu.

Sounds the call to come together, And united we shall stand, Let us live and strive for freedom, In South Africa our land.

Besedilo pesmi Nkosi Sikelel' iAfrica