Letošnje, že peto, Vokal Xtravaganzzo bo pospremil tudi nov album zasedbe Perpetuum Jazzile z naslovom Afrika. Foto: Irena Herak
Letošnje, že peto, Vokal Xtravaganzzo bo pospremil tudi nov album zasedbe Perpetuum Jazzile z naslovom Afrika. Foto: Irena Herak
The Real Group
Vrhunec sodelovanja med Slovenijo in Švedsko na področju kulture ob predsedovanju druge Evropski uniji so prav trije večeri Vokal Xtravaganzza. Foto: Cankarjev dom

November odpirajo kar trije zaporedni večeri džezovske in popularne glasbe Vokal Xtravaganzza. Niz se je začel z nedeljskim nastopom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, sledita pa še ponovitvi v ponedeljek in torek. Že lep čas razprodani koncerti sodijo v sklop dogodkov, ki potekajo v Sloveniji ob predsedovanju Švedske Evropski uniji.

Perpetuum Jazzile stopa nocoj na oder s skupino, ki jim je že leta za vzor. Priznana švedska "a capella" skupina The Real Group se je predstavila na številnih gostovanjih po svetu, prodala je več kot milijon plošč, za seboj pa ima več kot 2.500 koncertov. Sodelovanje s skupino The Real Group bo po besedah menedžerja zasedbe Perpetuum Jazzile Boštjana Usenika omogočilo tudi v živo spoznati umetniški in čustven naboj te priznane švedske vokalne zasedbe.

Kakšen program so pripravili nastopajoči?
Trojica koncertnih večerov bo prinesla povezavo sodobne glasbene tradicije s tradicijo popularne, džezovske in funk glasbe preteklih desetletij in skladbami iz slovenske glasbene zakladnice. Kaj več od tega pa zasedba pred koncertom ni želela izdati.

Spoznajmo švedsko kulturno bogastvo
Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihela Zupančič vidi v gostovanju švedske zasedbe na Vokal Xtravaganzzi priložnost, da slovenska javnost spozna del kulturnega bogastva predsedujoče države članice Evropski uniji, obenem pa gre po njenem mnenju za izjemno lep primer kulturnega sodelovanja med dvema članicama povezave.

Po besedah organizatorjev je nastop švedske vokalne skupine The Real Group na večeru Vokal Xtravaganzza, ki ga že nekaj let prireja Perpetuum Jazzile, velik projekt in zato tudi velik finančni zalogaj. Poleg predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in švedskega veleposlaništva je pri njegovi uresničitvi sodeloval Švedski svet za umetnost.