O tem, kako velik pečat je pustil pokojni pevec zasedb Soundgarden in Audioslave, priča tudi nedavni koncert, ki so ga v spomin na Chrisa Cornella priredili v Los Angelesu. Glasbeniku so se na odru poklonile številne glasbene zvezde, še več znanih imen, med njimi tudi Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Christian Bale, Tom Hanks in Courtney Cox, pa se je drenjalo pod odrom.

Koncert, ki ga je povezoval Jimmy Kimmel, so s svojimi nastopi zaznamovali predvsem člani zasedb, ki so oblikovale seattelsko grunge sceno v 90. letih preteklega stoletja.

"Po njegovi smrti nisem našel moči"

S poklonom Chrisu Cornellu so njegovi glasbeni kolegi odlašali kar nekaj časa. Kot je pojasnil bobnar skupine Soundgarden Matt Cameron, nad idejo sprva ni bil navdušen, saj "po njegovi smrti nisem našel moči, da bi se lotil česa takega in sem se raje vrnil k ustvarjanju glasbe."

Koncert je trajal kar pet ur. Foto: Reuters
Koncert je trajal kar pet ur. Foto: Reuters

Za organizacijo koncerta po pisanju Rolling Stona sicer stoji glasbenikova vdova Vicky Cornell, ki bo denar od prodanih vstopnic namenila fundaciji Chris and Vicky Cornell Foundation, ki po vsem svetu pomaga otrokom v stiski, in medicinskemu centru, ki se ukvarja z raziskavami bulozne epidermolize.

Vodilna sila grungea

Chris Cornell je umrl 18. maja 2017, star 52 let, po avtopsiji je mrliški oglednik potrdil, da je bil vzrok smrti samomor.

Cornell, ki se je rodil pod imenom Christopher John Boyleje, je veljal za enega od začetnikov ameriškega grungea. Nase je opozoril v 90. letih preteklega stoletja kot pevec, tekstopisec in ritemkitarist zasedbe Soundgarden, ene izmed vodilnih sil grunge scene. Z novim tisočletjem je postal pevec in tekstopisec zasedbe Audioslave, v kateri je sodeloval z nekdanjimi člani zasedbe Rage Against the Machine.