Člani skupine The Prodigy so nekaj dni pred pogrebom oboževalce pozvali, naj se udeležijo  pogrebne procesije in za Flinta še zadnjič priredijo nepozabno zabavo.  Foto: Reuters
Člani skupine The Prodigy so nekaj dni pred pogrebom oboževalce pozvali, naj se udeležijo pogrebne procesije in za Flinta še zadnjič priredijo nepozabno zabavo. Foto: Reuters

Ob spremljavi plesne glasbe se je v petek zjutraj proti britanskemu mestu Braintree začela valiti množica ljudi, ki si je na zadnjo pot želela pospremiti pevca skupine The Prodigy.

Vedno si živel na robu, bil si antizvezdnik in pirat, ki je bil popolnoma predan našemu cilju - pretresti duše ljudi.

Paul Kaye

Na pogrebu se je zbralo več sto ljudi, pogrebna procesija je bila dolga več kot tri kilometre in se je vila vse do cerkve, kamor pa je bil vstop dovoljen le družinskim članom in prijateljem.

Med udeleženci procesije je bilo tudi več motoristov, Keith Flint je namreč poleg glasbe oboževal tudi motorje, bil je lastnik in menedžer motociklistične tekmovalne ekipe.

Na pogrebu je v imenu članov skupine spregovoril Flintov prijatelj, igralec in komik Paul Kaye. "Vedno si živel na robu, bil si antizvezdnik in pirat, ki je bil popolnoma predan našemu cilju – pretresti duše ljudi."

Oboževalci bi mu postavili kip

Oboževalci so že začeli podpisovati peticijo, s katero bi radi dosegli, da bi mesto Braintree krasil Flintov spomenik. Do zdaj so zbrali 9.000 podpisov ljudi, ki si želijo, da "bi mesto čim prej dobilo spomenik svojega najslavnejšega sina". Flint je bil sicer rojen v Londonu. S starši se je v esseški okraj preselil v 70. letih preteklega stoletja, na začetku 90. let pa je skupaj z Liamom Howlettom, Leeroyem Thronhillom in Maximom zaslovel z zasedbo The Prodigy.

Flint se je skupini, ki je zaznamovala rejversko sceno in postala ena najbolj priljubljenih skupin v Veliki Britaniji, sprva pridružil kot plesalec, nato pa je postal glavni pevec, odpel je tudi največji uspešnici skupine Firestarter in Breathe. Zadnji album No Tourists je zasedba izdala novembra lani, za letos pa so načrtovali koncertno turnejo. Flint se je pred smrtjo vrnil s turneje po Avstraliji, maja pa bi se skupina morala odpraviti po ameriških mestih.

Flinta, ki so ga preostali člani skupine označili za "pionirja, inovatorja in resnično legendo", so na začetku meseca našli mrtvega na njegovem domu, star je bil 49 let. Predstavniki policijske postaje v Essexu glasbenikove smrti že od samega začetka niso obravnavali kot sumljive, poznejša preiskava pa je pokazala, da je storil samomor.

Kam po pomoč?

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)
www.tosemjaz.net – pomoč za mlade
www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora
Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:
031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)
031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)