Prireditev bo povezoval Jack Whitehall. Na fotografiji na rdeči preprogi pred lansko podelitvijo, zadnjim večjim dogodkom pred izbruhom pandemije. Foto: EPA
Prireditev bo povezoval Jack Whitehall. Na fotografiji na rdeči preprogi pred lansko podelitvijo, zadnjim večjim dogodkom pred izbruhom pandemije. Foto: EPA

Podelitev britov, ki bo 11. maja v londonski areni O2 in jo bo povezoval komik in igralec Jack Whitehall, je tako eden od peščice dogodkov, ki jih bodo na Otoku priredili v okviru raziskave, s katero želijo ugotoviti, kako bi bilo najbolj varno sproščati ukrepe oz. pod katerimi pogoji dovoliti množične prireditve v zaprtih prostorih.

"Ne samo da bomo nagradili čudovito glasbo in njene izvajalce, ampak bomo pomagali tlakovati pot tovrstnim dogodkom in tako pripomogli k vrnitvi žive glasbe, ki so jo tako oboževalci kot izvajalci neskončno pogrešali," je po poročanju Reutersa dejal Geoff Taylor, vodja združenja britanske fonografske industrije in obenem tudi prvi mož britov.

Poudaril je, da priprave na podelitev že tečejo, pri čemer tesno sodelujejo z vlado, upravljavci dvorane O2 in drugimi partnerji, saj želijo zagotoviti, da "bodo spoštovani vsi zahtevani varnostni ukrepi in smernice".

Vstopnice kot nagrada za zaposlene v kritični infrastrukturi

Večina tistih, ki si bodo lahko letošnjo podelitev britov ogledali v živo, bo sicer zaposlenih v kritični infrastrukturi – od 2500 od 4000 vstopnic bodo namreč podelili ravno njim, so sporočili organizatorji. Kot omenjeno, jim na prireditvi ne bo treba nositi zaščitnih mask ali skrbeti za medosebno razdaljo, bodo pa morali pred prireditvijo in po njej opraviti test na novi koronavirus ter posredovati svoje podatke v sistem za sledenje okužbam.

"Za vsemi nami je dolgo, težko leto, zato me veseli, da bo ta prireditev počastila zdravstvene in druge ključne delavce, ki so v teh težkih časih skrbeli za nas," je v izjavi ob razkritju načrtov za prireditev zapisala pevka Dua Lipa, ki je nominirana za štiri omenjene nagrade, na prireditvi pa bodo tudi nastopila. Ob tem je poudarila, da so delavci v kritični infrastrukturi "pravi navdih" in da bo tudi zaradi njih tokratna podelitev nagrad brit "resnično noč, ki se je bomo spominjali za vedno".

Tri dni zabav v nočnem klubu v Liverpoolu in finale nogometnega pokala

Poleg omenjene glasbene prireditve so pristojni v shemo vključili še športne dogodke, na primer finale angleškega nogometnega pokala, ki bo potekal 15. maja in ki si ga bo lahko v živo ogledalo do 21.000 gledalcev, pa tudi zabavo v nočnih klubih in diskotekah. V Liverpoolu se bo tako konec aprila in na začetku maja tri dni zapored zabavalo več tisoč ljudi: 30. aprila in 1. maja po 3000, 2. maja pa celo 5000, navaja BBC.