Med 100 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2011 najdemo 32 slovenskih skladb. Foto: MMC RTV SLO
Med 100 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2011 najdemo 32 slovenskih skladb. Foto: MMC RTV SLO
Tabu
Tabu se med prvo stoterico pojavi še enkrat, in sicer s skladbo z lanske Eme - Moje luči. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Dermolj, Goran Lisica, Gregor Štibernik
Tiskovne konference, na kateri so objavili lansko lestvico, so se udeležili predsednik Sveta Zavoda IPF in Predsednik Skupščine glasbenih izvajalcev Boštjan Dermol, prvi obraz založbe Dallas Goran Lisica - Fox in direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Štibernik
Štibernika veseli, da je na lestvici vedno več slovenske glasbe. Foto: MMC RTV SLO
Zavod IPF
Menart Records je prejel priznanje za založnika največkrat predvajane skladbe. Foto: MMC RTV SLO

Med dvajseterico lestvice največkrat predvajanih skladb v letu 2011 - tako domačih kot tujih - najdemo štiri slovenske. Na tretjem mestu, takoj za Price Tag britanske senzacije Jessie J, ki jo je posnela s hip-hop izvajalcem B.O.B., je skladba To je moj dan, ki jo izvaja članica Tangels, Kataya.

Takoj za njo najdemo še eno izvajalko, nad katero bedi producent Raay, in sicer April z Ladadidej - gre za skladbo, ki se je na lanski Emi znašla v superfinalnem obračunu s kasnejšo zmagovalno pesmijo Vanilija, v izvedbi Maje Keuc. Spomnimo: občinstvo je z 28.908 glasovi v Düsseldorf poslalo Keučevo, April pa je s prejetimi 11.993 ostala doma. Omenimo, da se je Vanilija po rezultatih zavoda IPF znašla na 26. mestu, angleška različica No One pa na 59. mestu.

Prvo peterico zaključuje izvajalka, ki je letos pometla na grammyjih in po prodanih albumih velja za najuspešnejšo svetovno izvajalko preteklega leta Adele, s skladbo Rolling in the Deep.

Singel, s katerim je Bilbi prebila na zemljevid slovenske glasbe, Hvala za vijolice, je po podatkih Zavoda IPF pristal na 8. mestu, medtem ko slovensko četverico med najboljšo dvajseterico zaključuje Neisha, s skladbo, ki jo je umestila na njen zadnji album Krila iz leta 2010, Tiste lepe dni.

Stoterico najbolj predvajanih glasbenih izvedb v letu 2011 zaokrožuje skladba Stara Prijatelja, ki je nastala kot plod sodelovanja Mirana Rudana in Colonie.

Vzpon slovenske glasbe na radijskih postajah
Ne samo, da je na lestvici prvo mesto zavzela slovenska skladba, ampak med 100 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2011 najdemo kar 32 slovenskih skladb. Za primerjavo - v letu 2010 jih je bilo le 19. Prva se je znašla šele na 16. mestu. Razmerje med predvajano tujo in slovensko glasbo pa ostaja 60 : 40.

Lestvico je drugo leto zapored pripravil Zavod IPF. Gre za kolektivno organizacijo za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Kot ugotavljajo sami, je opazno gibanje krepitve slovenskih uspešnic. Podlaga za lestvico je sicer mesečna evidenca uporabe glasbe na radijskih postajah. V letošnji raziskavi je bilo zajetih 57 radijskih postaj, pri čemer je po besedah direktorja Zavoda IPF Gregorja Štibernika zaradi dodatne obdelave nekaterih novih radijskih programov, ki jih v letu 2010 niso mogli upoštevati, še pridobila na kredibilnosti.

"Ta lestvica je skupek vseh predvajanj na vseh radijskih postajah. Že če pogledamo samo Radio Veseljak Adele ne vrti. In ne trdim, da Adele ni na prvem mestu, ker je omenjeni radio ne vrti. Ampak enostavno je to ena slika, en odraz. Je pa tudi res, da je skladba od Tabujev to že dve leti stara skladba. Morda cela naša radijska politika pozneje sledi trendom in bo Adele naslednje leto kaj višje uvrščena. Mislim pa, da ne smemo mešati tega, kaj se je zgodilo ob koncu leta - Adele je naredila blazni vzpon v zadnji četrtini leta - to je pa lestvica, ki odraža stanje skozi celo leto," je po tiskovni konferenci dejal Štibernik.

Po razglasitvi lestvice smo se pogovarjali s pevko skupine Tabu, Tino Marinšek. Pogovor si lahko preberete tu.

Na omenjeni lestvici 100 najbolj predvajanih glasbenih izvedb v letu 2011 boste zamanj iskali skladbe narodnozabavnih izvajalcev. "Na žalost jih ni med prvimi sto. V vzorcu 57 radijskih postaj jih veliko narodnozabavne glasbe sploh ne vrti. Zelo redke so postaje, ki vrtijo zgolj narodnozabavno glasbo - konkretno samo ena v našem vzorcu. Ostale radijske postaje, ki pa že vrtijo narodnozabavno glasbo, jih pa vrtijo bodisi v kakšnih posebnih oddajah tedensko ali ob koncih tedna - temu primerna je tudi slika vseh predvajanj, kjer imamo mi združene vsa predvajanja na vseh radijskih postajah v enem košu," je za MMC pojasnil Štibernik. Najdemo pa zato izvajalce narodnozabavne glasbe na lestvici najbolj predvajanih slovenskih glasbenih izvedb v letu 2011.

Poljubljena nasledila Slečeno srce
Poljubljena
je na lestvici največkrat predvajanih slovenskih skladb nasledila Slečeno srce, v izvedbi Nine Pušlar. Na lestvici domačih in tujih skladb je Slečeno srce lani sicer zasedlo šele 16. mesto. Najbolj predvajana skladba leta 2010 pa je bila Monday Morning pevke Melanie Fione. Letos pa se je ta skladba spustila na 15. mesto.

Prvo dvajseterico 100 najbolj predvajanih glasbenih izvedb v letu 2011 po ugotovitvah Zavoda IPF si lahko pogledate spodaj (s klikom na naziv glasbene izvedbe, pa lahko skladbe tudi poslušate).

Zap. št.Naziv glasbene izvedbeNaziv skupine oz. solista
1PoljubljenaTabu
2Price TagJessie J feat. B.O.B.
3To je moj danTangels, Kataya
4LadadidejApril
5Rolling in the DeepAdele
6Mr SaxobeatStan Alexandra
7Fucking PerfectPink
8Hvala za vijoliceBilbi
9GrenadeMars Bruno
10Hollywood HillsSunrise Avenue
11Set Fire To The RainAdele
12The Lazy SongMars Bruno
13On The FloorLopez Jennifer feat. Pitbull
14Last Friday Night (TGIF)Perry Katy
15Monday MorningMelanie Fiona
16Just the Way You AreMars Bruno
17She's Got Nothing On (But the Radio)Roxette
18Moves Like JaggerMaroon 5 & Aguilera Christina
19You and Me (In My Pocket)Milow
20Tiste lepe dniNeisha