Boštjan Dermol med drugim poudarja, da Zavod IPF pozdravlja vse oblike organiziranja glasbenih ustvarjalcev, ki se trudijo izboljšati položaj glasbenikov, in z vsemi doslej aktivnimi oblikami tudi uspešno sodeluje. Foto: EPA
Boštjan Dermol med drugim poudarja, da Zavod IPF pozdravlja vse oblike organiziranja glasbenih ustvarjalcev, ki se trudijo izboljšati položaj glasbenikov, in z vsemi doslej aktivnimi oblikami tudi uspešno sodeluje. Foto: EPA
SUGU
Člane SUGU-ja moti predvsem to, da zavod IPF v njihovem imenu pobira nadomestila, povezana z uveljavljanjem izvajalskih pravic, glasbeniki pa nato prejmejo le zanemarljive vsote. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.

Na trgu se namreč že ustvarja lažno prepričanje, da je glasba (ponovno) zastonj.

Boštjan Dermol, predsednik skupščine izvajalcev

V odzivu na napoved glasbenikov, ki so se združili v Slovensko unijo glasbenih ustvarjalcev (SUGU), o pripravljenosti h kolektivnemu izstopu iz zavoda IPF, je Dermol za MMC še povedal, da ta poteza nima nikakršne pravne podlage, povezane z uveljavljanjem izvajalskih pravic.

Prepričan je, da bo zato takšno ravnanje povzročilo večjo škodo kot pa korist ravno tistim ustvarjalcem, za izboljšanje dobrobiti katerih naj bi se SUGU zavzemal. "Lahko se celo zgodi da bodo zaradi nepremišljenega ravnanja 'izstopajočih' neugodne finančne posledice doletele tudi njihove glasbene kolege - v prvi vrsti tiste, ki so z njimi sodelovali pri snemanju posnetkov, kakor tudi vse tiste, ki z njimi nimajo nikakršne povezave," še pravi in dodaja, da se na trgu že ustvarja lažno prepričanje, da je glasba (ponovno) zastonj.

Kot še pravi Dermol, Zavod IPF pozdravlja vse oblike organiziranja glasbenih ustvarjalcev, ki se trudijo izboljšati položaj glasbenikov in z vsemi doslej aktivnimi oblikami tudi uspešno sodeluje. Hkrati pa v imenu zavoda izraža presenečenje nad 'globokim nepoznavanjem zakonodajnih okvirov' in poslovanja Zavoda IPF 'izstopajočih' članov SUGU, predvsem glede na to, da so vsi akti in zapisniki sestankov že vrsto let vsem dostopni na spletnih straneh zavoda.

Znesek odškodnine pravilno določen
Predsednik skupščine izvajalcev IPF–ja v odzivu med drugim še pojasnjuje, da nadomestila, ki jih je zavod v letu 2008 zbral v imenu izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, presegajo tretjino terjanega zneska. To pa po njegovih besedah pomeni, da je bil znesek odškodnine za tri poslovna leta pravilno določen.

Za neresnično in zavajajočo je označil izjavo Matjaža Zupana v zvezi z zapleti ob sprejemanju novega Poslovnika Skupščine izvajalcev glede glasovanja z oziroma brez pooblastil. "Noben predlog ni 'zmagal' z uporabo pooblastil, iz zapisnika 10. redne seje Skupščine izvajalcev, ki je dostopen na spletnih straneh Zavoda IPF, pa je razvidno, da je bila ustanovljena delovna skupina, ki bo sporni člen ponovno oblikovala in ga predložila izvajalcem v obravnavo na letošnji skupščini."

Po Dermolovih besedah niso na Zavod od podpisnikov oz. »izstopnikov« prejeli nobene izstopne izjave, kar tretjina 'izstopajočih' pa niti niso člani Zavoda IPF. Med temi je navedel Andreja Šfrerja, pevki Atomik Harmonik Špela Grošelj in Mateja Vuk, pevca Kingstonov Renata Čibeja, Lepega Dasa - Vlada Pilja, Samuela Lucasa, Magnifica in Jureta Robežnika.

Zavod IPF kot bančno okence
Kot so še pojasnili na Zavodu IPF, so do nadomestil iz javne priobčitve komercialnih fonogramov upravičeni proizvajalci fonogramov, ti pa so dolžni izplačati polovico zbranih nadomestil izvajalcem, če s pogodbo med njimi ni določeno drugače. Nadomestila se nato na izvajalskem delu delijo med glavne in pogodbene izvajalce glede na prijavljene deleže. »V tem smislu je Zavod IPF 'bančno okence', ki na eni strani pobira z zakonom predpisana nadomestila od uporabnikov in jih na transparenten in vnaprej določen način razdeljuje med upravičence - vsakomur pač samo zgolj toliko, kolikor je bilo zbranega v njegovem imenu oz. na podlagi prijavljene uporabe njegovega varovanega dela - brez ponderjev, multiplikatorjev ali različnega obravnavanja istovrstnih varovanih del.«
M. K.

Na trgu se namreč že ustvarja lažno prepričanje, da je glasba (ponovno) zastonj.

Boštjan Dermol, predsednik skupščine izvajalcev