Foto: AP
Foto: AP

Zvezde razprodajajo prizorišča po vsem svetu in oboževalci plačujejo velike denarje ob vedno večjih stroških nastanitev. Gospodarstvo v krajih, kjer se ustavijo največje glasbene zvezde, doživlja kratkoročen razcvet, kako pa je z inflacijo?

Leto 2023 je za ljubitelje koncertov eno najpomembnejših v desetletju, saj je pandemija močno ovirala glasbene prireditve v zadnjih letih. Množica največjih zvezdnikov se je zato ravno letos podala na silne svetovne turneje, poroča Deutsche Welle. Beyonce, Bruce Springsteen, Madonna in Taylor Swift so le nekateri izvajalci, ki so po pandemiji razprodali sleherni stadion ali dvorano po svetu.

Poleg tega, da so prinesle veselje svojim oboževalcem, so turneje povzročile velike skoke cen nastanitev, prevoza in drugih "gostoljubnih" storitev v mestih v času koncertov, prav tako so sunkovito narasle tudi cene koncertnih vstopnic. Nekateri ponudniki nastanitev so šli celo tako daleč, da so v času koncertov preklicali vse rezervacije, da bi lahko mastno zaračunali ljubiteljem glasbe. Tako so na primer storili v irski prestolnici, ko je Taylor Swift napovedala junijski koncert prihodnje leto. Hotel je nerazložljivo preklical rezervacije, ki so jih naredili oboževalci takoj po objavi, preden so bile sobe spet na voljo nekaj ur kasneje po dramatično višjih cenah, poroča DW.

O podobnih podražitvah so poročali tudi v drugih mestih. Ko je Beyonce na začetku tega leta nastopila na Švedskem, so cene hotelov poskočile in Michael Grahn iz Danske Banka je dejal, da je bil dvig indeksa cen življenjskih potrebščin v državi tisti mesec verjetno posledica ameriške zvezdnice.

Vpliv na inflacijo zgolj v najmanjših državah

Sorodna novica Beyonce na Švedskem povzročila nepričakovano visoko inflacijo

Vpliv sicer obstaja, a mu ne gre pripisovati neverjetnih zaslug, je prepričan makroekonomist Tony Yates, ki je za DW povedal: "Vsekakor lahko povzročijo znatno povečanje povpraševanja po lokalnih storitvah in dvignejo cene teh storitev, vendar bo to dovolj, da se odrazi v skupni stopnji inflacije le v zelo majhnih državah."

Uradne meritve inflacije običajno vključujejo primerjavo cen vrste blaga in storitev v določenem časovnem obdobju. Yates je dejal, da bi bile cene hotelov običajno vključene, če tvorijo dovolj velik del vzorca povprečne porabe. Vendar je dejal, da je pomembno upoštevati tudi, da poraba za dogodke, kot so koncerti, pomeni, da ljudje preusmerjajo porabo z drugih področij lokalnega gospodarstva, razen če pridejo iz tujine posebej za dogodek. Tako se skupna lokalna poraba morda ne bo veliko povečala, saj bodo dvigi cen na nekaterih območjih izravnani s padci tam, kjer je povpraševanje padlo, poroča DW.

Ljudje denar porabljajo za dejavnosti, v katere se med pandemijo niso mogli vključiti

Visoke cene zagotovo ne odvrnejo obiskovalcev koncertov. Vstopnice za množico velikih koncertov, napovedanih letos in naslednje leto, so bile v več državah prodane v rekordnem številu in času. Povprečne cene vstopnic za koncerte so se močno zvišale. Podatki britanskega podjetja za finančne storitve Barclays kažejo, da se je poraba potrošnikov v sektorju zabave julija povečala za 15,8 % v primerjavi z letom prej. Yates je dejal, da je nekaj od tega mogoče razložiti z dejstvom, da je prišlo do nenadnega povečanja izdatkov za gostinstvo, odkar so se omejitve prvič končale, saj so ljudje radi porabili denar za dejavnosti, v katere se med pandemijo niso mogli vključiti.

Cene vstopnic za izvajalce, kot sta Beyonce ali Swift, lahko stanejo nekaj sto evrov, vendar se zdi, da ne zmanjšajo navdušenja oboževalcev. Turneja Eras, ki se je začela marca in se bo končala novembra 2024, bi lahko po mnenju nekaterih strokovnjakov prinesla okoli milijardo dolarjev (922 milijonov evrov) prihodkov, zaradi česar bi bila najuspešnejša turneja vseh časov