Alfi Nipič pravi, da je Silvestrski poljub pel vse leto, razen na 1. november. Nikoli mu je ni težko zapeti, saj meni, da se mora glasbenik prilagajati svojemu občinstvu. In če hočejo ljudje slišati silvestrsko skladbo julija, jim to tudi omogoči. Foto: Sandi Fišer
Alfi Nipič pravi, da je Silvestrski poljub pel vse leto, razen na 1. november. Nikoli mu je ni težko zapeti, saj meni, da se mora glasbenik prilagajati svojemu občinstvu. In če hočejo ljudje slišati silvestrsko skladbo julija, jim to tudi omogoči. Foto: Sandi Fišer

"Vem, da me je poklical Mario: 'En štiklc imam, za novo leto, ga boš posnel? Sem rekel: 'Ja, prav. Kdaj pa?' In reče: 'Naslednji teden. Ti bom poslal note, tekst bo prišel pa malo pozneje.' Potem sem samo nekaj dni prej dobil tekst, mislim, da kakšna dva dni pred snemanjem. Napisal ga je Dušan Velkaverh. Ampak, moram reči, da sem takoj, ko sem dobil besedilo, začel peti in se nisem niti enkrat zmotil. Že prvič, ko sem bral. Sem rekel: 'To je pa fino. Krasno je zlita glasba z besedilom.' To je res dober občutek, da se ne matraš, da ni trdih besed, takih, ki jih ti ne bi rad," se je nekaj dni pred 8. decembrom, ko je v studiu 14 Radia Ljubljana posnel legendarni Silvestrski poljub, pred več kot desetimi leti v pogovoru s Slavkom Hrenom spominjal Alfi Nipič.

Nostalgija z...

Glasbo in aranžma za skladbo je napisal Jože Privšek, besedilo pa Dušan Velkaverh. Za glasbeno spremljavo med snemanjem je poskrbel tedanji plesni orkester Radia (danes Big Bend RTV Slovenija): "To sem posnel 8. decembra 1971 ob 11. uri in sem bil, se mi zdi, gotov v 15 minutah," je nedavno razložil za Radio Maribor in dodal, da je pesem zapel le trikrat, nato pa ga je Privšek po kratkem pogovoru s tehnikom povabil na kavo. Ker je bil prepričan, da je pesem zapel narobe, je Privška previdno vprašal, ali bi moral zapeti kako drugače, a mu je ta odgovoril: "Ne, Alfi. Točno tako sem si predstavljal. Kar koli bi drugače naredil, bi mi vse podrl."

Prav Privšku Nipič pripisuje zasluge za to, da je bila pesem v le treh poskusih posneta tako dobro, da jo lahko radijske postaje predvajajo še danes, "da se je ravno prav slišalo vsakega inštrumenta, da ni bilo nobenih šumov": "Mislim, da ima največje zasluge za to producent, jaz mu rečem kar doktor Jože Privšek, ki je stal za tehnikom in mu sugeriral, da je izpadlo tako, kot je on to pesem videl, kot jo je imel v glavi."

50 let od takrat, ko je Alfi Nipič posnel pesem, brez katere ni minil prav noben silvestrski večer

Pred leti pa je v pogovoru za MMC o pesmi dejal še: "Takrat niti slučajno nisem razmišljal o tem, da bo postala hit, v resnici sem bil sprva kar malce razočaran, saj sem pričakoval, da me bo Jože Privšek poklical, da zapojem kakšno veselo pesem. Takrat sem namreč pel bolj vesele pesmi, zato sem dobil tudi vzdevek Veseli Štajerec. Zato sem se moral prav skoncentrirati, ko je Privšek rekel, da ima zame pesem, ki bo govorila o novoletnih praznikih."

Sorodna novica "Mister Silvester" o poljubu prepeva že 38 let in devet dni

Pesem so premierno predvajali točno opolnoči v silvestrski oddaji leta 1971 in takoj se je zapisala v zgodovino. Alfi priznava, da mu je ni težko zapeti niti sredi poletja. "Vedno se najde kdo, ki me pocuka za rokav in vpraša: 'Saj tisto boste tudi zapeli, a ne?'" je še razložil v pogovoru za MMC in razkril tudi, da je šele po 30 letih izvedel, da se za besedilom skriva tudi žalostna ljubezenska zgodba. "Šele ob 30-letnici Silvestrskega poljuba sem izvedel, da besedilo pesmi govori o resnični zgodbi, saj je bil Dušan Velkavrh zaljubljen v deklico, ki jo je lahko objel in poljubil le za novo leto."

Najnovejša Alfijeva izvedba skladbe že naslednji petek

S silvestrovim in s tem tudi s tradicionalnim druženjem z Alfijem je že nekaj let neločljivo povezan tudi Blaž Švab, voditelj petkove glasbeno-razvedrilne obarvane oddaje V petek zvečer. "O 50-letnici Silvestrskega poljuba smo ustvarjalci oddaje razmišljali že več mesecev, ker nam je Alfi zelo ljub izvajalec, z njim smo sodelovali pri številnih projektih in festivalih. Še prej, v Begunjah, pri oddaji Slovenski pozdrav in zdaj v oddaji V petek zvečer. Mi bomo samo zgodbo, povezano s Silvestrskim poljubom, praznovali dvakrat, in sicer naslednji petek, 17. decembra, ko bo gost tudi Alfi in že takrat bo zapel Silvestrski poljub, potem pa seveda tudi na silvestrovo," je razložil in dodal, da je različica, kot jo bo mogoče videti in slišati naslednji petek, že med snemanjem "vse tako ganila, da so imeli solzne oči".

Na snemanju oddaje V petek zvečer. Foto: Facebook/Alfi Nipič
Na snemanju oddaje V petek zvečer. Foto: Facebook/Alfi Nipič

"Silvestrski poljub bo zapel Alfi in nihče drug". Alfi je trenutno v bolnišnici.

Za zdaj še ni povsem jasno, ali bo pesem na silvestrovo Alfi lahko zapel, saj se, kot je znano, te dni zdravi v bolnišnici zaradi covida-19: "Potrudili se bomo, tudi on si to želi in je odločen, da se bo pobral. On je kot mačka. Tudi to bo premagal," verjame Švab. Pojasnil je še, da je scenarij za silvestrsko izvedbo skladbe še v zraku, "ampak mi smo odločeni: Silvestrski poljub bo zapel Alfi in nihče drug".

"Če bo lahko prišel na snemanje, bo prišel. Če mu zdravje tega ne bo dopuščalo, bomo pa uporabili enega od številnih fantastičnih posnetkov, ki jim imamo iz oddaje, tudi z njegovim voščilom in dobrimi željami," je razložil Švab in dodal, da se je ustvarjalcem oddaje večkrat oglasi tudi zdaj, ko okreva.

Mimogrede, dobrim željam Alfiju Nipiču, ki te dni kar dežujejo, so se pridružili tudi navijači mariborskega nogometnega kluba Viole, ki so pred dnevi v Celju razvili transparent, s katerim mu želijo hitro okrevanje, za kar se jim je Alfi že zahvalil na Facebooku.

Pozneje je v zahvalo zdravstvenim delavcem v bolniški sobi zapel svojo znamenito pesem.

Silvestrski poljub praznuje 50 let

Silvestrski večer v znamenju silvestrskih poljubov gledalcev in gledalk

V znamenju jubileja Silvestrskega poljuba bo tudi oddaja na silvestrovo, je še napovedal glasbenik in voditelj Blaž Švab: "Ves večer bomo vabili ljudi, da nam pošiljajo fotografije svojih najbolj simpatičnih, nenavadnih, smešnih silvestrskih poljubov. Že zdaj vabimo vse, da nam pošiljajo svoje fotografije poljubov iz prejšnjih let na silvester@rtvslo.si. Ves večer se bomo zabavali ob tej temi, kazali poljube na najbolj nenavadnih mestih, najbolj simpatične, smešne, prikupne."

"Ta pesem je šla z Alfijem do ljudi in postala del vsakdanjika in praznika, zato hočemo pokazati, da je to pravzaprav že skoraj ljudsko izročilo," je še poudaril Švab.

Razstava o obeh Nipičevih jubilejih

Poleg Silvestrskega poljuba bo častitljiv jubilej praznoval tudi sam Alfi Nipič, in sicer 60 let profesionalnega glasbenega ustvarjanja. Ob obeh okroglih jubilejih legendarnega "veselega Štajerca" so v Muzeju narodne osvoboditve Maribor pripravili razstavo Ostal bom muzikant, ki jo odpirajo ravno danes, 8. decembra, pozneje pa bo potovala tudi po Sloveniji.