Pester šopek izvajalcev, ki se bodo potegovali za nastop pred milijonskim občinstvom na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO
Pester šopek izvajalcev, ki se bodo potegovali za nastop pred milijonskim občinstvom na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO
Ema 2015
Slovenski predstavnik na jubilejni 60. Pesmi Evrovizije bo izbran po dveh krogih glasovanja. Foto: MMC RTV SLO
Tinkara Kovač.
Tinkara Kovač se je lani v Köbenhavnu prebila v finale, a tam pristala pri repu uvrščenih. Lahko Sloveniji tokrat uspe veliki met? Foto: Jani Ugrin
Conchita Wurst
Bradata diva Conchita Wurst je po dolgih letih neuspešnih poskusov Avstrijcev, da bi se uvrstili visoko, Evrovizijo le pripeljala na Dunaj. Foto: Reuters

RTV Slovenija je pripravila javni razpis za skladbe letošnje Eme, nekaj priznanih avtorjev oz. izvajalcev pa povabila k sodelovanju, tako da se je za sodelovanje na Emi 2015 potegovala 145 izvajalcev oz. avtorjev. Izmed teh je strokovna komisija izbrala osmerico, ki se bo predstavila izboru v soboto, 28. februarja, in sicer duet Alya in Neno Belan, Clemens, I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores - Kori.

Strokovno komisijo, ki jo je na predlog odgovornega urednika razvedrilnega programa imenoval generalni direktor RTV-ja, so sestavljali: Darja Švajger (pevka, profesorica solopetja in slovenska evrovizijska predstavnica v letih 1995 in 1999), Matej Wolf (glasbenik, instrumentalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog), Aleksander Radić (urednik projekta EMA in Pesem Evrovizije 2015) in Jernej Vene (glasbeni urednik na Valu 202).

In kako bo potekala letošnja Ema?
Najprej bo vseh osem izvajalcev predstavilo svojo pesem, sledil bo prvi krog glasovanja, ko bo tričlanska strokovna žirija izmed osmih izbrala dve najboljši pesmi. Ti se bosta nato uvrstili v t. i. superfinale, v katerem se bosta predstavili še enkrat, nato pa bodo gledalci s telefonskim glasovanjem določili zmagovalca in s tem predstavnika Slovenije na 60. izboru za Pesem Evroviziji, ki bo med 19. in 23. majem na Dunaju.

Kdo so nastopajoči?
Alya je na odru Eme stala že večkrat - prvič se je na njem predstavila leta 2003 s pesmijo Explozivno, nato s skladbami Fluid, Exxtra in nazadnje s pesmijo Vizija. Vmes pa je zapela tudi v duetu z Rudijem Bučarjem - Zadnji dan. Letos bo pela v duetu s hrvaškim kantavtorjem, pevcem in skladateljem Nenom Belanom, ki je do zdaj izdal že 12 studijskih albumov.

Clemensa se gledalci oddaje Misija Evrovizija spomnijo kot Klemna Mramorja. Clemens je študent medijskih in komunikacijskih študij, ki se redno izpopolnjuje glasbeno kot igralsko tudi v tujini, še najraje pa obišče London. Pred kratkim je sodeloval tudi pri odmevnem projektu, snemanju oglasa za računalniško igro Game of War ob priljubljeni ameriški igralki in manekenki Kate Upton. Sicer pa se je Clemens pred pisanjem glasbe začel ukvarjati z beatboxom, s svojim glasom pa je pripravil coverje priljubljenih pesmi Justina Timberlaka.

Slovenska rockskupina I.C.E. obstaja od začetka leta 2005, širšo prepoznavnost pa so dosegli leta 2008, ko so izdali svoj drugi prvenec z naslovom Na liniji, istega leta pa tudi istoimenski album. Leto pozneje so izdali še en uspešen singl z naslovom Živim brez navodil, leta 2010 pa še Sanjaj. Nato so si vzeli daljši premor in se poleti 2013 vrnili s singlom Stara Gara.

Širši Sloveniji je verjetno dobro znana Jana Šušteršič, zmagovalka letošnjega šova Slovenija ima talent, ki je Slovenijo osvojila s svojimi energičnimi nastopi.

Raay in Marjetka, združena v (zakonski) duet Maraaya, sta se na Emi prvič predstavila v vlogi izvajalcev leta 2010, takrat še kot člana skupina Tangels, ko so se predstavili s pesmijo Kaj in kam. Raay se je istega leta podpisal pod skladbo Saše Zamernik, ki se je prav tako predstavila na Emi. Leta 2011 se je podpisal pod skladbo Ladadidej v izvedbi April, ki je v superfinalu končala na drugem mestu za Majo Keuc. Leta 2012 je vzel pod svoje okrilje tretjeuvrščeno tekmovalko na Misiji Evrovizija Niko Zorjan in zanjo napisal Čas za nas - potem ko je bil tudi sodnik v omenjeni oddaji. Lani pa je združil moči s Tinkaro Kovač in evrovizijsko predstavnico leta 2013 Hannah Mancini ob pomoči Tine Piš ter ustvaril evrovizijsko popevko Round and Round. Prav tako pa se je podpisal kot avtor glasbe in aranžmaja pod skladbo Nisi sam/Your Light, s katero je Ula Ložar lani prvič predstavljala Slovenijo na otroški Evroviziji.

Martina Majerle je lani sedmič sodelovala na Evroviziji, ko je bila del spremljevalnih vokalistov črnogorskega predstavnika Sergeja Ćetkoviča. Začelo se je leta 2003, ko je na odru spremljala Claudio Beni, leta 2007 Alenko Gotar, leta 2008 Črnogorca Stefana Filipovića, leto pozneje Quartissimo, v letih 2011 in 2012 pa je stala za Majo Keuc in Evo Boto.

Rudi Bučar je bil spremljevalni vokalist slovenske evrovizijske predstavnice Alenke Gotar (2007, Helsinki), za vozovnico na Evrovizijo se je potegoval v duetu z Alyo (2009). Preizkusil se je na Slovenski popevki (avtor skladbe Samo ti v izvedbi Anike Horvat, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2009; Naj traja, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2011; Še malo, 2012). Lani je nastopil s skupino Elevators na EMI s pesmijo Tja. Pozneje pa je s Frčafelami zmagal na Melodijah morja in sonca s skladbo Sen znala jes in na Slovenski popevki s skladbo Ti.

Zadnji sodelujoči je Tim Kores - Kori, znan tudi kot član skupine In & Out, ki so se uvrstili v finale na slovenski izdaji šova X-Factor, pozneje pa so v sodelovanju z RTV Slovenija z javnim natečajem iskali posnetke, ki so jih nato vključili v svoj videospot.