V skladbi nastopajo vsi štirje Beatli, Lennon, McCartney, Harrison in Starr. Poslednja izdaja označuje sklepno poglavje zgodbe verjetno največje glasbene skupine vseh časov, ki se je s skladbo Love Me Do začela leta 1962. V Združenem kraljestvu bo skladba Now And Then prvič predvajana po radiu BBC, sočasno pa bo postala dosegljiva tudi na platformah za pretočno predvajanje glasbe. Ljubezenska pesem je dokaj tipična za soloprodukcije Johna Lennona iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja – v podobnem duhu kot na primer skladba Jealous Guy. Lani sta skladbo v studiu dokončala Paul McCartney in Ringo Starr.

Foto: AP
Foto: AP

George Harrison se bo pojavil z vložki ritem kitare, ki jih je posnel leta 1995, producent Giles Martin pa je dodal nov aranžma za godala. Tisti, ki so slišali končano skladbo, pravijo, da gre za pretresljivo in ganljivo razmišljanje o prijateljstvu skupine, poroča BBC. "Slišati Johna in Paula, kako skupaj pojeta prvi refren, je milo rečeno izjemno močno," je dejal Rob Sheffield iz revije Rolling Stone. "Ko sem jo slišala, sem jokala kot otrok. Preprosto čudovito," je dodala Lauren Laverne iz BBC 6 Music.

Paul McCartney nikoli ni opustil ideje o poslednji skladbi. Foto: Reuters
Paul McCartney nikoli ni opustil ideje o poslednji skladbi. Foto: Reuters

Zgolj refren skladbe, ki jo je Harrison označil za smeti

Zgodba zadnje skladbe The Beatles se je začela leta 1978, ko je Lennon na svojem domu v New Yorku posnel demorazličico z vokali in klavirjem. Po njegovi smrti je Yoko Ono dala posnetek preostalim Beatlom na kaseti, ki je vsebovala tudi demoposnetke za Free as a Bird in Real Love. Ti dve pesmi sta bili dokončani in izdani kot singla leta 1995 in 1996, kar je bil prvi še neobjavljen material zasedbe po 25 letih. Takrat je skupina skušala tudi posneti Now And Then, a je bila ideja hitro opuščena. "Bil je en dan, v bistvu popoldne, zafrkavanje s tem," se je spominjal producent Jeff Lynne. "Pesem je imela refren, vendar je bila skoraj popolnoma brez kitic. Naredili smo spremljevalno skladbo, grobo izvedbo, ki je nismo dokončali," je dodal. Na koncu so ocenili, da je kakovost posnetka preslaba, da bi ga rešili. Harrison naj bi skladbo označil za smeti, vendar McCartney ideje o izdaji skladbe ni nikoli opustil.

Dokumentarna serija o Lennonovem umoru

Nova skladba pa ni edina novost, ki se dotika legendarne skupine in njenih članov. Sočasno namreč nastaja tridelna dokumentarna serija, ki bo ponudila doslej najbolj poglobljeno raziskavo o umoru pevca The Beatles Johna Lennona. V oddaji, ki jo bo vodil Kiefer Sutherland, se bodo posvetili preiskavi umora leta 1980 in Lennonovega morilca Marka Davida Chapmana, piše STA.

Lennon je bil umorjen decembra 1980 pred stanovanjskim blokom na aveniji Central Park West v New Yorku. Chapman je iz revolverja izstrelil pet nabojev v Lennonov hrbet in pozneje priznal, da je glasbenika ubil in da je umor načrtoval. Obsojen je bil na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta za obdobje 20 let. Televizijska serija bo vključevala doslej še neobjavljene posnetke, vključno s pričevanji očividcev in fotografijami s kraja zločina, ter intervjuje s Chapmanovimi psihiatri, odvetniki, detektivi in tožilci skupaj s pričevanji nekaterih Lennonovih bližnjih.

Ekipa, ki stoji za dokumentarno serijo, je med snemanjem prejela razširjeno odobritev za razkritje informacij, med drugim tudi od newyorške policije in okrožnega tožilstva.

Lennonova vdova Yoko Ono po pisanju The Guardiana, ki je stopil v stik z njenimi predstavniki, dokumentarca ni komentirala. Ni jasno niti, ali je sploh sodelovala pri njegovem nastajanju.

Chapman je svoji ženi pred umorom Lennona leta 1980 razkril svoje zlovešče načrte za umor, nato pa je 8. decembra odpotoval s Havajev v New York, da bi zvezdnika ubil. Istega dne ga je opazil in ga prosil, naj mu podpiše izvod novega albuma Double Fantasy, ki sta ga izdala z Ono, piše STA.

Glasbenikov morilec je med zaslišanjem za pogojni izpust priznal, da je pri dejanju okleval. "Nisem bil povsem hladnokrven. Skušal sem si dopovedati, da moram oditi. Imam album, ki ga bom pokazal ženi, in vse bo v redu," je Chapman povedal leta 2012. "Toda prisilne misli, ki so me vodile k umoru, so bile tako močne, da me niso pustile stran od stavbe." Leta 2022 je bil Chapman že dvanajstič zavrnjen pri prošnji za pogojno izpustitev. Za zavrnitvami naj bi stala Yoko Ono, ki je bila z Lennonom na dan njegove smrti na fotografiranju za revijo Rolling Stone. Chapman ima pravico do ponovnega pregleda pogojnega izpusta leta 2024.