Skladbe se izvajajo v živo. Foto: Adrijan Pregelj
Skladbe se izvajajo v živo. Foto: Adrijan Pregelj

Da se prijavijo na festival Popevke 2023, so vabljeni vsi avtorji glasbe in besedila ter izvajalci, vendar morajo biti prijavitelji, ki zastopajo avtorje in izvajalce pri skladbi, odgovorni za kakovostno in pravočasno izvedbi vseh obveznosti ter polnoletni. Izvajalci sami morajo biti na dan 1. septembra 2023 stari najmanj 16 let.

Če bi si želeli nastopiti na odru priljubljenega festivala Popevka, potem izpolnite spletni obrazec na spletni strani www.rtvslo.si/popevka2023.

Nove slike - Mia Guček (M. Guček / M. Guček/ J. Markič)

Prijavitelji morajo tja naložiti: v celoti izpolnjeno in podpisano izjavo, ki je del vabila, izvod notnega zapisa skladbe (vokalna linija s podpisanim besedilom in harmoničnimi oznakami), besedilo skladbe, MP3 tonskega zapisa skladbe (demoposnetek z vokalom), fotografijo izvajalca oziroma izvajalcev ter opis ustvarjalnoglasbenega delovanja izvajalca.

3 minute in 30 sekund ter slovenska

Prijavljena skladba je lahko dolga največ tri minute in pol (3 minute in 30 sekund). Besedilo skladbe mora biti napisano v slovenskem jeziku, izvajalci pa jo morajo v tem jeziku tudi zapeti. Skladba mora biti izvirna (v celoti in v posameznih delih skladbe) in še ne priobčena javnosti ali javno izvedena na dan prijave.

Prijave bodo odprte do 1. aprila 2023 do polnoči. Morda bo prav vaša skladba jeseni postala najboljša popevka letošnjega leta. Uradno vabilo za sodelovanje na festivalu Popevka 2022 je na voljo tukaj. Prispele prijave bo ocenjevala najmanj tričlanska strokovna komisija. Seznam izbranih skladb, ki se bodo predstavile na prihajajočem festivalu Popevka 2023, bo RTV Slovenija spletni strani objavil najpozneje do 20. aprila 2023.

Od tu do tam – Gedore (M. Bobič, M. Hrvatin / L. Oblak/ P. Greblo)

Tekmovalni izbor bo v enem tekmovalnem večeru z neposrednim prenosom na RTV Slovenija. Izbrani izvajalci bodo skupaj z lastnimi spremljevalnimi vokalisti skladbo izvedli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija ali z lastnim ansamblom (bandom), če gre pri prijavljenem izvajalcu za glasbeno skupino.

Lani po mnenju občinstva slavila Mia Guček

V festivalskem večeru, ki sta ga povezovala Nina Osenar in dramski igralec Jure Kopušar, se je ob 60. obletnici Slovenske popevke jeseni 2022 predstavilo deset novih skladb, ki so se potegovale tudi za naklonjenost občinstva. Srce občinstva je osvojila skladba Nove slike izvajalke Mie Guček, ki je prejela največ glasov po telefonu in tako osvojila veliko nagrado občinstva.

Poleg te je bilo s podeljenih še pet nagrad strokovne žirije. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejela skladba Od tu do tam skupine Gedore. Nagrado za najboljše besedilo je pripadla Amayi za skladbo Rdeče. Nagrada za najboljšo interpretacijo je šla Dinamitkam, nagrado za najboljšo priredbo sta prejela Jani Hace in Boštjan Grabnar za skladbo Frajer v izvedbi Dinamitk. Nagrado za obetavnega mladega avtorja ali izvajalca pa je prejela Veronika Strnad.