Foto: EPA
Foto: EPA

Zmagovalka letošnje Evrovizije Loreen se je na lestvici zavihtela na drugo mesto, finski predstavnik, ki se je na tekmovanju uvrstil tik za Loreen, pa na šesto. Käärijiä je tako postal prvi glasbenik, ki se je s pesmijo v finščini sploh uvrstil na lestvico. Med prvo deseterico se je znašla še domača predstavnica Mae Muller (deveta na lestvici), ki je na Evroviziji zasedla porazno 25. mesto, za njo pa še Norvežanka Alessandra.

Sorodna novica Zakaj so žirije na Evroviziji glasovale "popolnoma drugače" kot občinstvo?

Kljub slabši uvrstitvi Mae Muller je skladba I Wrote A Song zelo dobro zastopana na britanskih radijskih postajah, zato visoka uvrstitev na domači lestvici le ni tako presenetljiva. BBC poroča, da sta se dve evrovizijski skladbi na lestvico nazadnje uvrstili leta 1982, tokrat pa celo štiri. Takrat sta deseterico osvojila Nemka Nicole (Ein bisschen Frieden, prvo mesto) in Britanec Bardo (One Step Further, drugo mesto).

V zadnjem desetletju med najboljšimi le Ryder

Gotovo je k priljubljenosti evrovizijskih skladb na domači lestvici pripomoglo to, da so tekmovanje letos organizirali v Liverpoolu, ne nazadnje so lanski zmagovalci Kaluš Orkestra s skladbo Stefania zasedli komaj 38. mesto in po slabem tednu popolnoma izginili iz lestvice najbolj priljubljenih skladb. Podobno so se na britanskih lestvicah uvrščale tudi zmagovalne skladbe preteklih let. Razen lansko leto drugouvrščenega Britanca Sama Ryderja se med deseterico ni uvrstila nobena evrovizijska skladba od leta 2014, takrat je to uspelo nizozemski zasedbi The Common Linnets.

Britanci priljubljenost Evrovizije pripisujejo še nenadni spremembi – skladbe so se po njihovem namreč iz klišejskih evrovizijskih preobrazile v veliko bolj prebavljive poppesmi, obenem pa priznavajo, da se sami na spremembo še niso odzvali najbolje. "Vsa podpora, ki jo prejemam, me je popolnoma prevzela. Še posebej v Veliki Britaniji, ki je postala moj drugi dom," je za BBC povedala Loreen in dodala, da so skupaj ustvarili zgodovino.

Čeprav se liverpoolska dvorana po tekmovanju še ni dobro ohladila, se evrovizijskim skladbam ni uspelo prebiti na sam vrh. Lestvici že šesti teden kraljujeta Calvin Harris in Ellie Goulding s singlom Miracle.

Zmagovalna pesem Evrovizije: Loreen – Tattoo
Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
Norveška: Alessandra – Queen of Kings
Združeno kraljestvo: Mae Muller – I Wrote A Song