Psy na
Psy na "korejskih grammyjih" ni zaplesal svojega slovitega jahaškega plesa, ki ga plešejo milijoni po vsem svetu. Foto: EPA

35-letni južnokorejski fenomen s pravim imenom Park Jae Sang se ni udeležil 27. podelitve nagrad golden disk - nagrade podeljujejo na podlagi prodaje albumov in digitalnih prenosov -, ki je že drugo leto zapored potekala zunaj Južne Koreje (lani je potekala na Japonskem), vsa glasbena karavana se je tokrat prvič zbrala v Maleziji. Na prvem dnevu glasbenega praznovanja - gre za največjo prireditev, ki je posvečena predstavnikom K-popa - se je zbralo več kot 15 tisoč kričečih oboževalcev, podeljeno pa bo več kot 20 nagrad.

Prvi dan je zbrano množico zabavala fantovska zasedba Super Junior, ki je osvojila tudi nagrado za najbolj poslušan album Sexy, Free & Single, med nastopajočimi pa so bili še: BTOB, SHINee, EXO, INFINITE, B1A4, BEAST, CN Blue, FT Island, JUNIEL in KARA.

O priljubljenosti korejskih grammyjev priča tudi podatek, da je veliko oboževalcev več dni stalo v vrsti, da bi lahko svojim priljubljenim glasbenikom prisluhnilo v živo. Na veliko razočaranje zbranih se na rdeči preprogi ni pojavil Psy, najbolj znan predstavnik korejskega popa (K-pop), ki je s svojo viralno uspešnico odprl vrata številnim svojim korejskim kolegom in prispeval k mednarodni prepoznavnosti azijske popglasbe, še zlasti K-pop industrije.

Rekord za rekordom
Psy, ki je s skladbo Gangnam Style dosegel velikanski uspeh tudi čez lužo, je porušil številne rekorde, najbolj pa "bode" v oči podatek, da je videospot za skladbo Gangnam Style kot prvi videoposnetek presegel milijardo ogledov na portalu YouTube. Gangnam Style je bil na portalu YouTube objavljen šele 15. julija, že 24. novembra pa je z 805 milijoni ogledov prehitel Justina Bieberja in njegovo pesem Baby ter tako postal najbolj poslušana skladba na YouTubu. "Uspeh PSY-ja je izjemen dokaz, da poslušljive melodije in edinstvene plesne poteze privlačijo poslušalce po vsem svetu," so na YouTubu zapisali v svoji izjavi za javnosti.