Že pred začetkom dražbe je bilo jasno, da bo izkupiček presegel pričakovanja. Foto: EPA
Že pred začetkom dražbe je bilo jasno, da bo izkupiček presegel pričakovanja. Foto: EPA

Dražbo je odprla kitara Fender Stratocaster iz leta 1966, ki jo je David Gilmour kupil leta 1970. Ocenjena je bila na 10.000‒15.000 dolarji, prodali pa so jo za 423.000 dolarjev.

Šeststrunska kitara Martin D-35, ki jo je uporabljal pri skladbah Wish You Were Here in Shine On You Crazy Diamond, je bila ocenjena na 10.000‒20.000 dolarjev, vendar je kupec zanjo odštel več kot milijon dolarjev, kar je dražbeni rekord za znamko C. F. Martin.

David Gilmour se je denarju od prodaje odpovedal in ga namenil organizaciji ClientEarth. Foto: EPA
David Gilmour se je denarju od prodaje odpovedal in ga namenil organizaciji ClientEarth. Foto: EPA

Akustična 12-strunska kitara Martin, ki jo je Gilmour prav tako uporabljal pri skladbi Wish You Were Here, pa je imela izklicno ceno med 5.000 in 10.000 dolarji, a je končna cena dosegla 531.000 dolarjev.

Zvezdi dražbe ‒ kitari Stratocaster

Zvezdi dražbe sta bili črna in bela kitara Stratocaster. Bela, s katero je Gilmour odigral drugi del Another Brick In The Wall, je bila prodana za 1,8 milijona dolarjev, s čimer je močno presegla izklicno ceno med 100.000 in 150.000 dolarji in začasno postavila prodajni rekord za to znamko kitare.

Za naše vnuke moramo ohraniti civiliziran svet, da se bo v njem lahko igralo na te kitare in se bodo pele pesmi.

David Gilmour

Nov rekord pa je zatem podrla črna kitara, ki jo je leta 1970 kupil v glasbeni trgovini Manny's v New Yorku in jo uporabljal na albumih The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals in The Wall. Njena izklicna cena je bila enaka, prodali pa so jo za neverjetnih 3,9 milijona dolarjev.

Izkupiček namenil okoljevarstveni organizaciji

Izkupiček je Gilmour namenil okoljski organizaciji ClientEarth. "Globalna podnebna kriza je največji izziv, s katerim se bo človeštvo soočilo in v nekaj letih bodo posledice globalnega segrevanja nepopravljive. Upam, da bo prodaja teh kitar pripomogla ClientEarth pri njenem prizadevanju po resničnih spremembah. Za naše vnuke moramo ohraniti civiliziran svet, da se bo v njem lahko igralo na te kitare in se bodo pele pesmi," je svojo odločitev pojasnil 73-letnik.

Kot je poudaril izvršni direktor ClientEarth James Thornton, bo Gilmourjevo izjemno darilo podprlo njihov boj proti podnebnim spremembam in za ohranjanje narave za prihodnje generacije.