Nekdanja Beatla bosta skupaj vstopila v hram slavnih rock'n'rolla. Foto: EPA
Nekdanja Beatla bosta skupaj vstopila v hram slavnih rock'n'rolla. Foto: EPA

Navada je, da novince spremijo glasbeni kolegi, tako bo Paul spremil Ringa Starra, ki bo v hram vpisan kot posameznik. Stevie Wonder bo boter Billu Withersu, Patti Smith pa bo posmrtno uvedla Louja Reeda, ki je v dvorano že vpisan kot član Velvet Underground.

Proslava ob sprejemu novih članov bo v Clevelandu potekala 18. aprila. Poleg Starra je med novimi člani tudi Withers, pevec, ki slovi po uspešnicah Ain't No Sunshine in Lean on Me. Smithova, ki je dodobra prevetrila alternativno glasbeno sceno 70. let, bo v dvorano posmrtno uvedla svojega kolega Reeda. Z nastopom se bo Reedu, ki je umrl leta 2013, poklonil veteran alternativnega rocka Beck.

Na proslavi bodo nastopili tudi frontman zasedbe Foo Fighters Dave Grohl in pevec ter tekstopisec John Legend. Prireditev sicer slovi po spontanih dogodkih. Lani sta po vpisu Nirvane v dvorano, Grohl in Krist Novoselic poskrbela za poseben "revival" koncert kultnega benda, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Hram slavnih rock'n'rolla deluje dobrih 30 let. Vanj je bilo do zdaj sprejetih okrog 300 skupin in posameznikov. O tokratnih izbrancih je poleg več kot 600 glasovalcev iz vrst umetnikov, zgodovinarjev in članov glasbene industrije odločalo tudi občinstvo.

Na aprilski slovesnosti bodo med velikane rocka zapisani še Green Day, Joan Jett and the Blackhearts, Stevie Ray Vaughn ter Paul Butterfield in njegov Blues Band.

Med imeni, ki so bila nominirana za sprejem v letu 2015, so izpadli Nine Inch Nails, The Smiths, Kraftwerk, N.W.A. ter Chic in Sting.