"Kdo je še slišal za pianista mojih let, ki je posnel nov album?" se pred skorajšnjim izidom sprašuje Ruth Slenczynska, ki bo v soboto dopolnila 97 let.

Album Moje življenje v glasbi (My Life in Music) je posnela lani, pri založbi Decca, s katero je prvič sodelovala pred 66 leti, pa bo izšel 18. marca letos, poroča BBC.

Vključuje tudi dela velikih skladateljev Frederica Chopina in Sergeja Rachmaninova, slednji je bil pred davnimi desetletji tudi njen učitelj klavirja.

Na svetovnih odrih je zaslovela že v rani mladosti - v Berlinu je nastopila pri šestih ter v Parizu pri sedmih letih. Glasbeni kritiki so jo označevali za enega največjih glasbenih talentov po avstrijskem skladatelju Wolfgangnu Amadeusu Mozartu.

Ruth Slenczynska se je rodila leta 1925 v ameriškem mestu Sacramento. Njeno otroštvo je popolnoma zaznamovala glasba. Pri treh letih je bila seznanjena z osnovno glasbeno teorijo in harmonijo, pri petih letih je že koncertirala.

Njeni učitelji so bili legendarni pianisti Alfred Cortot, Egon Petri, Artur Schnabel, Josef Hoffmann in veliki ruski skladatelj Rahmaninov. Slenczynska velja za njegovo zadnjo še živečo učenko in še danes pogosto nosi ogrlico s Fabergejevim jajcem, ki ji jo je nekoč podaril.

Njen oče Josef Slenczynski je bil znan poljski violinist, a je bil v prvi svetovni vojni ranjen in je po preselitvi v ZDA glasbeni karieri zapisal svojo hčer. Mala Ruth je morala klavir igrati po devet ur na dan ter se ni smela igrati, je razkrila v biografiji Prepovedano otroštvo iz leta 1957.

Pri 15 letih starosti se je uprla očetovi špartanski vzgoji in zavrgla koncertno kariero. Vpisala se je na študij psihologije in z očetom prekinila vse stike. Vendar klavirja ni nehala igrati. Čez nekaj let, pri 26 letih starosti, se je znova znašla na koncertnem odru. Ostalo je zgodovina.

Igrala tudi s Trumanom in za Kennedyja

Pri založbi Decca je posnela deset studijskih albumov, na katerih je "izkazala občutek za dramatiko in ritmično kontrolo, še posebej pri igranju svoje specialitete - Chopinovih del", piše BBC.

Več let je blestela pri bostonskem orkestru. Kasneje se je zaposlila kot umetnica in kasneje profesorica na univerzi Southern Illinois v Edwardsvillu. Leta 1961 je napisala učbenik Glasba na dosegu roke: vidiki klavirske tehnike, ki ga tiskajo še danes.

Kot izjemna glasbenica se je srečevala tudi z ameriškim državnim vrhom. S predsednikom Harryjem S. Trumanom sta na klavir skupaj zaigrala Mozarta, nastopila je na inavguraciji Johna F. Kennedyja, Ronald Reagan pa jo je odlikoval kot prvo Američanko z več kot 50-letno koncertno kariero.

Med covidnim zaprtjem posnela poklon Beethovnu

Ruth Slenczynska tudi v starejših letih ostaja predana klavirju. Med prvim covidnim zaprtjem leta 2020 se je 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna poklonila z igranjem njegovih sonat, kar je objavila na YouTubu. Svoj 97. rojstni dan tik pred izdajo novega albuma bo praznovala v svojem slogu - z nastopom na kolidžu Lebanon Valley College v Pensilvaniji.