Coldplay so takole sklenili nastop na Glastonburyju leta 2011. Foto: Reuters
Coldplay so takole sklenili nastop na Glastonburyju leta 2011. Foto: Reuters
Da se znova "vračajo na kraj zločina", so sporočili prek Twitterja. Foto: Twitter
Lani je bil veliko kritik deležna izbira Kanyeja Westa za glavnega nastopajočega. Foto: Reuters

Da so jim organizatorji največjega glasbenega festivala na Otoku namenili tako čislano vodilno vlogo, je štiričlanska skupina sporočila na Twitterju s fotografijo slovitega Piramidnega odra in znakom "Nedelja, 26. junij" s fotografijo balona na vroči zrak z njihovega zadnjega albuma A Head Full Of Dreams.

Coldplay bodo tako postali prvi izvajalci, ki bodo na festivalu na farmi Worthy v Somersetu nastopili v glavni vlogi že četrtič - po letih 2002, 2005 in 2011. Novico so objavili po njihovem nastopu med polčasom ameriškega Super Bowla, ko je skupina odigrala nekatere svoje največje uspešnice, na odru pa sta se jim pridružila še Beyonce in Bruno Mars.

Žal se vse ni izteklo po načrtih Britancev, saj sta jih precej udarnejša in pompozna glasbena gosta - vsaj sodeč po odzivih na družbenih omrežjih - povsem zasenčila in iz njih naredila največjo šalo letošnjega Super Bowla.

Vseeno nastop ni bil popolni neuspeh, saj se je njihov album po njem zavihtel na prvo mesto lestvic, ki ga je pred tem zasedala rojakinja Adele z albumom 25.

Glastobury bo letos potekal med 23 in 26. junijem, glavni izvajalci preostalih večerov pa še niso znani.

Peticije brez pravega pomena
Ampak saj se prah dviga že zdaj. Takoj po naznanitvi, da bodo festival sklenili Coldplay, se je na spletu pojavila peticija, ki poziva organizatorje, naj odpove Martina in druščino, namesto njih pa "raje najame rockerje". Prav pomislek glede žanra (pa tudi skomercializiranosti) je tisti, ki običajno najbolj razburi zagrizene oboževalce 46 let starega festivala. Lani je bil tako tarča Kanye West, ker rap pač nima mesta na glavnem odru - peticijo je podpisalo 150.000 ljudi. Podobnih očitkov je bil leta 2008 deležen Jay-Z, še posebej britrockerjev Oasis, ki pa jim je Američan odgovoril s svojo predelavo Wonderwalla. S kaj dosti več navdušenja ni bila sprejeta niti Beyonce leta 2011.

Za peticijo proti Coldplayu, ki jo najdemo na strani Change.org, stoji Felicity Martin, ki je pri utemeljitvi kopirala kar besedilo peticije proti Kanyeju Westu: "Coldplay so žalitev za glasbene oboževalce po vsem svetu. Na stotine funtov porabimo, da se lahko udeležimo Glastonburyja, s tem pa pričakujemo določeno raven zabave. Preprečimo to glasbeno krivico zdaj!"

Kot piše Independent, pa so peticije proti glavnim nastopajočim na Glastonburyju resnično nesmiselne, saj lahko ljubitelji glasbe izbirajo dobesedno med stotinami izvajalcev. "Ljubiteljem glasbe ni treba niti minute preživeti pred Piramidnim odrom, pa imajo s skoraj stotimi odri in šotori, med katerimi lahko izbirajo, še vedno sijajen konec tedna," piše časopis, ki priznava, da Coldplay morda res niso subverzivna skupina, da pa razprodajo stadione po vsem svetu in veljajo za prepričljivega izvajalca v živo.

"Ko pride nedelja na Glastonburyju, bo več 10.000 obiskovalcev, od katerih so verjetno nekateri podpisali peticijo, s ciderjem v rokah prepevali ob nežnih tonih skladbe Yellow, točno tako, kot so to počeli v letih 2002, 2005 in 2011. Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži. Ali pa preprosto "zarockaj" pred drugim odrom," še svetuje Independent.