Sašo Vollmaier. Foto: Tone Jurca
Sašo Vollmaier. Foto: Tone Jurca

Sašo Vollmaier je pianist, skladatelj, performer in pedagog. Že nekaj let živi razpet med različnimi konci sveta. V Franciji sodeluje s Panteatrom in Mednarodnim umetniškim centrom Roy Hart, v Düsseldorfu z Ateljejem performativne umetnosti, od leta 2014 pa poučuje tudi na Akademiji umetnosti v Arezzu v Italiji. Tudi pri nas je dejaven v različnih gledaliških skupinah. Med letoma 2009 in 2013 je igral z zasedbo Laibach, leto dni tudi z zasedbo Melodrom, leta 2012 je sodeloval tudi z duom Silence.

V zadnjih letih se glasbeno posveča predvsem solističnim projektom. Lani je izšel sodobni klavirski album z naslovom Kind of Laibach, katerega zasnova temelji na motivih nekaterih skladb iz plošče Laibach Revisited.

V Prvi vrsti je nastopil že leta 2018 in nam takrat odstrl delček svoje duše z odlomki klavirske glasbe za gledališče.

Novo skladbo Če mogel bi začne klavirski uvod, ki privede do vstopa orkestra. V prvem stavku, ki ga je naslovil Če mogel bi, Vollmaier izhaja iz Ipavčevega samospeva Če mogel vzdihe bi srca utopiti. Drugi stavek je navdihnnjen s Scherzom za klavir, tretji pa je aranžma Andanta v f-molu. O procesu ustvarjanja nove kompozicije je Sašo Vollmaier dejal: "Sprejel sem izziv na teme Josipa Ipavca, ki mi je ob njegovi bogati dediščini odprl sveža vrata v glasbeno ustvarjanje. Kompozicija je sestavljena iz treh delov, navdihnjenih iz tem Ipavčevih del. Njegove teme so prepletene z mojimi, moje ustvarjanje pa z njegovim vplivom."

Sašo Vollmaier s člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija