Severina bo za silvestrski večer prejela 50.000 evrov. Foto: BoBo
Severina bo za silvestrski večer prejela 50.000 evrov. Foto: BoBo

Župan Poreča Edi Štifanić je za Slobodno Dalmacijo potrdil, da so se s Severino dogovorili junija, potem ko so si več let neuspešno prizadevali, da bi kraljica hrvaške estrade zabavala njihove obiskovalce na silvestrovo.

V Dubrovniku in Splitu so nekaj več denarja, kot bo dobila Severina, skupno namenili za več znanih izvajalcev.

V Dubrovniku so za štiridnevno prireditev ob vstopu v leto 2015 namenili pol milijona kun (65.700 evrov). S tem so zagotovili silvestrski nastop Tonyja Cetinskega in nekaterih tamkajšnjih izvajalcev na Stradunu v starem mestnem jedru. Dva dni predtem bodo za ogrevanje poskrbeli Prljavo kazalište in Željko Bebek, prvi dan leta 2015 pa je predviden koncert dubrovniškega simfoničnega orkestra in dalmatinskih pevskih skupin.

V Splitu so objavili, da bo silvestrski proračun 450.000 kun (59.210 evrov) in da bodo v "nori splitski noči" na rivi nastopili domači glasbeniki Zorica Kondža, Marijan Ban in Siniša Vuco.

Politične strasti v Šibeniku razburja napovedani nastop sarajevske skupine Dubioza kolektiv namesto katere izmed domačih glasbenih skupin. Z odločitvijo župana so nezadovoljni tudi zaradi 25.000 evrov honorarja, namenjenih balkanski glasbeni atrakciji.

Vrsta znanih hrvaških izvajalcev bo nastopilo v različnih hotelih ob obali za zneske od 5.000 do 20.000 evrov.

Glasbeni menedžerji ocenjujejo, da se honorarji za silvestrovo kljub dolgoletni recesiji v državi niso znižali. Nekateri izvajalci naj bi celo podpisali dobičkonosnejše pogodbe, kot so jih imeli v prejšnjih letih.

V Črni gori Goran Bregović in Bijelo dugme
Številni hrvaški izvajalci bodo nastopili tudi v sosednih državah, predvsem v Črni gori. V Budvi so izvajalcem namenili 200.000 evrov.

Tako bo Cetinski po Dubrovniku 1. januarja pel v znanem črnogorskem letovišču, kjer bosta na silvestrovo igrala tudi Goran Bregović in nekoč najrazvpitejša jugoslovanska rokovska skupina Bijelo dugme. V Budvi bo drugi dan leta 2015 nastopil tudi zagrebški Parni valjak.

V enem izmed črnogorskih hotelov bo obiskovalce zabavala tudi splitska pevka Jelena Rozga, ki je zahtevala 20.000 evrov za silvestrski nastop.