"Na splošno pa se vedno ukvarjamo s tem, da izrazimo neko čustvo." Foto: BoBo/Borut Živulović

Legendarna slovenska skupina Siddharta je že septembra s pesmijo Prepovedana naznanila, da bo po šestih letih končno izdala nov album – nazadnje so leta 2018 v svet poslali Nomade. "Zaradi pandemije covida-19 smo vse skupaj malo prestavili," je za MMC med predstavitvijo novega glasbenega izdelka povedal bobnar Boštjan Meglič. Dodal je, da se je življenje v tistem obdobju obrnilo na glavo, veliko se je spremenilo, vseeno pa je bilo samo vprašanje časa, kdaj bodo spet lahko "zagnali to mašinerijo".

"Od samega začetka nastajanja in snemanja pa do tega trenutka je bilo vse strašanski užitek. K temu verjetno pripomore prav to, da toliko časa nismo naredili nečesa novega," je še delil in dodal, da so bili snemanja novega materiala zelo lačni. Z rezultatom so po njegovih besedah izjemno zadovoljni.

Z rezultatom so zadovoljni. Foto: BoBo/Borut Živulović
Z rezultatom so zadovoljni. Foto: BoBo/Borut Živulović

Njihov 10. album nosi naslov X in vsebuje 10 pesmi. "Ne bi rekel, da pesmi od začetka do konca pripovedujejo neko zgodbo. Te so bolj razvrščene na način, kako zvenijo, kakšen žanr je – tu je rdeča nit," je pojasnil Meglič.

V njih se sicer po poročanju STA-ja dotikajo tako izgubljenih priložnosti kot lepih in slabih ljubezenskih zgodb, pa tudi aktualnega hitrega tehnološkega napredka in tega, ali je človek sploh sposoben, da bi "vse to sprocesiral" v času svojega življenja. "Na splošno pa se vedno ukvarjamo s tem, da izrazimo neko čustvo. Se pravi, da glasba ni samo neko naše tehnično sredstvo, ampak nekaj, kar uspe povezati nas člane skupine, in s tem se poskušamo povezati tudi z našim občinstvom. To je naše vodilo in o tem govorijo tudi teksti," je za STA povedal basist Jani Hace. "Kdor koli je prebral knjigo Siddharta Hermana Hesseja, na osnovi katere je skupina dobila ime, ve, da je pot cilj. Ne iščemo ciljev kot cilje, ampak zares pomembno je tisto, kar se nam zgodi na sami poti. Se mi zdi, da je to skupino precej zaznamovalo. Povezava s to mislijo iz te knjige se mi zdi, da še vedno deluje," je še dejal.

"V šestih letih se je nabrala veliko več materiala, kot smo ga pokazali na tej plati"

Prvotno so nameravali posneti več kot deseterico skladb. Foto: Uroš Abram
Prvotno so nameravali posneti več kot deseterico skladb. Foto: Uroš Abram

Po besedah bobnarja so sicer nameravali posneti več kot deseterico skladb. "V šestih letih se je nabrala veliko več materiala, kot smo ga pokazali na tej plati," je za MMC še dejal glasbenik, ki je pojasnil, da imajo na zalogi še veliko skladb, a ker veliko dajo na številke, so se na koncu odločili, da bodo za 10. album pač ostali pri 10 skladbah.

Pri ustvarjanju so znova sodelovali z Dejanom Radičevićem, s katerim so moči med drugim združili že za svoj prvi album ID. Tokrat so ga sicer razbremenili miksanja in masteringa – za to sta poskrbela Adam Greenspan in Robin Schmidt –, tako se je lahko posvetil zgolj produkciji in zvoku.

Zasedbo, ki je novembra razprodala Areno Stožice, zdaj čaka Prepovedana turneja, ki jih bo ponesla v Koper, Novo mesto, Maribor, Kranj, Celje, Šempeter pri Gorici, Kočevje in Velenje. "Na Prepovedani turneji si lahko privoščimo več, tisto, kar je prepovedano," je še poudaril Meglič, ki se s preostalimi člani prihajajočih koncertov že zelo veseli, nanje so po njegovem mnenju pripravljeni.