Soundtrack za film Singles je nekakšen jagodni izbor izvajalcev s seattelske scene zgodnjih 90. z nekaj dodatki, denimo Jimija Hendrixa in Smashing Pumpkins. Foto: Epic Soundtrax/Legacy Recordings
Soundtrack za film Singles je nekakšen jagodni izbor izvajalcev s seattelske scene zgodnjih 90. z nekaj dodatki, denimo Jimija Hendrixa in Smashing Pumpkins. Foto: Epic Soundtrax/Legacy Recordings

Nova, luksuzna izdaja, ki izide 19. maja, bo na voljo kot komplet dveh vinilk ali dveh zgoščenk: poleg izvirnega soundtracka s 13 pesmimi bo dopolnjena s še neizdanimi posnetki Chrisa Cornella, Mika McCreadyja, Mudhoney, Paula Westerberga in drugih.

Na nosilcih zvoka se bo znašel tudi komad Touch Me I'm Dick, komad, ki ga v filmu izvaja fiktivni band Citizen Dick s frontmanom v podobi "zadetka" Cliffa, ki ga igra Matt Dillon, njegove pajdaše pa so upodobili kar člani Pearl Jam: Eddie Vedder, Stone Gossard in Jeff Ament. (Večina garderobe, ki jo je Dillon nosil v filmu, je bila v resnici iz omare slednjega.)

Komade bodo spremljali komentarji režiserja Camerona Crowa, ki je ob priložnosti ponovne izdaje povedal: "Album sam je bil vedno mišljen kot nekakšen antisoundtrack, bolj kot spominek in 'venček', jagodni izbor seattelske scene, hkrati pa gre za poklon zasedbam, ki so me v svoje mesto povabile odprtih rok, pa seveda glasbi, ki jo imajo mnogi še vedno zelo radi."

Romantično komedijo o "generaciji X", ki so ji v slovenščini dali naslov Ne meč'te se stran, je Crowe posnel na vrhuncu dobe grungea, ko je bil Seattle preplavljen z dolgolasci v flanelastih srajcah, hkrati pa se je že nezadržno bližal usodni dogodek, ki je pomenil njen konec: Kurt Cobain si je slabi dve leti kasneje vzel življenje in počasi napovedal zaton neke subkulture, iz katere so se v mainstream prebili le redki - denimo Pearl Jam, ki so v naslednjih dveh desetletjih polnili tudi stadione.

Film o skupini ljudi, ki živijo v bloku "samskih" stanovanj (v glavnih vlogah sta bila poleg Dillona in Bridget Fonde še Kyra Sedgwick in Campbell Scott, v bežnih vlogah pa se pojavi še več znanih obrazov), sam je bil kljub pretežno naklonjenim kritikam le zmerno uspešen, Crowe je kasneje povedal, da so ga želeli preobraziti v nadaljevanko in prav Singles naj bi služili kot navdih za Prijatelje, ki so na televizijske zaslone prišli leta 1994.