The Kiss na poslovilnem koncertu v Madison Square Gardnu decembra. Foto: AP
The Kiss na poslovilnem koncertu v Madison Square Gardnu decembra. Foto: AP

Celoten glasbeni katalog zasedbe Kiss je odkupila družba Pophouse Entertainment s sedežem v Stockholmu, katere soustanovitelj je Björn Ulvaeus, eden od članov legendarne švedske zasedbe ABBA.

Prav z omenjeno družbo so člani skupine sodelovali na svojem poslovilnem koncertu, ko so se pri zadnji skladbi na "odru" pojavili avatarji članov, ki jih je ustvarilo podjetje Industrial Light & Magic režiserja Georgea Lucasa. Ker je Pophouse odkupil tudi vso intelektualno lastnino, povezano s skupino Kiss, poznavalci predvidevajo, da ima družba v načrtu tudi ustvarjanje njihove glasbe s pomočjo umetne inteligence v prihodnosti, poročata BBC in AP.

Sorodna novica Debitantski album zasedbe Kiss praznuje abrahama

Kako bodo avatarje oz. podobe zasedbe Kiss uporabili, še ni znano, dodaja AP, je pa omenjeni agenciji predsednik uprave Pophousa Per Sundin namignil, da lahko oboževalci kmalu pričakujejo biografski film, dokumentarni film in "celotno s skupino Kiss povezano izkušnjo". Kot je še dejal, je njihov cilj "predstaviti zasedbo Kiss novi generaciji", ne zgolj služenje z že objavljeno glasbo.

Frontman zasedbe Gene Simmons je ob tem za AP poudaril, da zasedba glasbe ne bi nikoli prodala družbi, za katero ne bi bili prepričani, da bo z njimi dobro ravnala. "Na vse skupaj gledamo bolj kot na sodelovanje," je dodal.

Koliko jim je Pophouse za omenjeno "sodelovanje" plačal, uradno ni znano, a družba je v zadnjih letih odkupila že kar nekaj glasbenega repertoarja znanih glasbenikov, nazadnje je podoben dogovor sklenila s Cyndi Lauper.

Na podlagi javnosti dostopnih podatkov o prodaji repertoarja Boba Dylana in Brucea Springsteena (oba sta glasbo prodala za približno 500 milijonov ameriških dolarjev), informacij, da je bil katalog glasbe Michaela Jacksona prodan za 600 milijonov, in zneska, ki naj bi ga za svojo glasbo dobila skupina Genesis (300 milijonov), BBC sklepa, da so člani zasedbe Kiss – poleg Simmonsa še Paul Stanley, Tommy Thayer in Eric Singer – v žep pospravili približno 300 milijonov dolarjev.