Veliki zmagovalci prve podelitve zlatih piščali so postali Mi2. Foto: Organizator
Veliki zmagovalci prve podelitve zlatih piščali so postali Mi2. Foto: Organizator
Debitantka leta je postala pevka Alma Merklin, ki je pred časom postregla s prvencem Almanah. Foto: Organizator
Podelili so štiri nagrade: za najboljšo skladbo, najboljši album, najboljšega izvajalca in najboljšo novinko. Foto: Organizator
Na drugem dnevu slovenske glasbe sta bila v ospredju novela zakona o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP) ter promocijski skladi. Foto: Organizator
Na prvi okrogli mizi je evropska poslanka Tanja Fajon poudarila, da je ZASP ključen tudi za čim boljšo implementacijo pobude Evropskega parlamenta o enotnem digitalnem trgu EU-ja. Ta bo namreč poenotil pravila in standarde, kar bo omogočilo hitrejši razvoj na področju digitalnih tehnologij in posledično ustvarjanja novih delovnih mest. Foto: Organizator

V okviru druge izvedbe dneva slovenske glasbe, ki je potekal v ljubljanskem hotelu Union, so za sklep izmenjave mnenj o stanju slovenske glasbe odprli novo poglavje v kronologiji podeljevanja glasbenih nagrad. A bolj kot z nagradami se slovenska glasbena industrija te dni ukvarja z novelo zakona o medijih, ki se dotika kvot predvajanja slovenske glasbe in same definicije tega.

Novela zakona o medijih, s katero želi ministrstvo za kulturo na novo definirati slovensko glasbo in delež njenega predvajanja, je med glasbeniki naletela na neodobravanje.

Osnutek novele zakona o medijih, ki je do 22. junija v javni razpravi, ohranja obveznost 20-odstotnega deleža slovenske glasbe med vso predvajano glasbo, a z dodatno zahtevo, da mora biti ta dosežen tudi v dnevnem oddajnem času med 6. in 22. uro vsakega radijskega ali televizijskega programa.

Obsežnejši prispevek o noveli zakona o medijih, ki se dotika glasbenega področja, si boste lahko na MMC-ju prebrali na začetku prihodnjega tedna.

Novo definicijo slovenske glasbe pa osnutek podaja po vzoru zakona o medijih iz leta 2001. Za slovensko glasbo bi tako štele vokalna glasba oziroma vokalno-instrumentalna glasba, izvajani v slovenskem jeziku, ter instrumentalna glasba slovenskega izvora.

"Kot avtor in kot skupina Mi2 nimamo težav s slovenščino. Od nekdaj smo prepevali v slovenščini. Imamo toliko malo kakovostnih slovenskih besedil v popularni glasbi, da bi morali spodbujati njihovo nastajanje. Ali je pravi način, da se zvišajo kvote v medijih ali druge spodbude v medijih, naj odločajo tisti, ki oblikujejo politiko na tem področju. Podpiram, da se strokovna javnost s tem ukvarja in zagotavlja pogoje, da bodo nastajala kakovostna slovenska besedila," je dejal eden izmed zmagovalcev večera Jernej Dirnbek iz skupine Mi2.

"Razumem obe plati. Všeč bi mi bilo, če bi lahko slovenski javnosti predstavila kakšno tudi v angleščini," je dodala Merklinova.

V torek, 9. junija, bo v Studiu 14 Radia Slovenija, potekala javna debata o slovenski glasbi v medijih in noveli zakona o medijih. Neposredni prenos boste lahko spremljali prek MMC-ja in spletne strani Vala 202.

Boštjan Dermol, član upravnega odbora KUD-a Zlata piščal, je ob prvi podelitvi omenjenih nagrad povedal, da vse, odkar so izostali zlati petelini, ki so bili po njegovih besedah edina prava, nadžanrska in globalna glasbena nagrada pri nas, je bilo nekaj bolj ali manj uspelih poskusov oživljanja tovrstnih dogodkov. "Skoraj vse vrste in področja umetniškega ustvarjanja imajo svojo cehovsko nagrado, samo glasba, ki je morda celo najbolj razširjena izmed vseh, je ni imela," je poudaril Dermol.

Kot veliki zmagovalci večera so domov (oz. bolje rečeno na nastop) odkorakali Mi2, ki so prejeli zlato piščal za najboljšega izvajalca lani, njihova pesem Čista jeba pa je postala najboljša skladba lanskega leta.

"Predvsem mi je ljuba nagrada za skladbo Čista jeba. Bili so uredniki - oz. kako se že reče tistim, ki odločajo, kaj bo v radijskem programu ali ne ... Lastniki! Ti so bili mnenja, da je naša skladba neprimerna za radijski eter. Nagrado, ki jo je podelil glasbeni ceh, dojemam kot dokaz, da se nismo motili mi, ampak oni," je svoje veselje delil kitarist skupine Mi2 Jernej Dirnbek.

Nagrado za najboljšega izvajalca pa razumejo kot dodatno potrditev uspešnega leta, v katerem so izdali nov album, posneli dokumentarni film (ta je doživel premiero pred tedni) in prejeli zlato ploščo od ZKP-ja Slovenija. "Nismo zanimivi samo za javnost, ampak nas tako dojema tudi glasbeni kolegij," je strnil Dirnbek.

Odskočna deska za mlade izvajalce?
Za najboljši album so izbrali prvenec skupine Muff (ki se podelitve zaradi nastopa v Novem mestu niso mogli udeležiti), za najboljšo debitantko pa je bila izbrana Merklinova. "Sploh se še ne zavedam, koliko ta nagrada pomeni. Presrečna sem, da jo držim v rokah. Za mlade izvajalce je zelo težko, da se prebijejo v ospredje. Potrebuješ dobro idejo, ki ni všeč samo tebi, ampak jo morajo sprejeti poslušalci. Z mojo ekipo smo delali album dve leti in zdaj je rezultat tukaj," je dejala Merklinova.

Ideja za nagrade se je sicer rodila že pred leti, toda izvedli so jo šele zdaj. "Nagrade potrebujemo zaradi mladih izvajalcev, ki se še morajo dokazati na sceni. Če pogledamo hrvaške porine ali ameriške grammyje, vidimo, da so zelo gledani. Če mlad izvajalec nastopi na takšni podelitvi, pomeni odskočno desko v svet velikih. Zelo bi bil zadovoljen, če bi lahko vsaj enkrat letno prek takšnih podelitev nagrad, javnosti predstavili nov obraz," je sklenil Dirnbek. Organizatorji pa že obljubljajo, da bodo do prihodnje pomladi koncept nagrad še nadgradili.