Sziget je eden največjih kulturnih dogodkov v Evropi, na katerem poleg glasbe potekajo umetniške razstave, literarni in gledališki nastopi in različne delavnice. Foto: EPA
Sziget je eden največjih kulturnih dogodkov v Evropi, na katerem poleg glasbe potekajo umetniške razstave, literarni in gledališki nastopi in različne delavnice. Foto: EPA
Letos bo na festivalu poleg domačih izvajalcev nastopilo 199 mednarodnih glasbenih zasedb iz 41 držav sveta. Foto: EPA

Že v torek bo na uvodnem Dnevu 0 nastopil ameriški glasbenik Prince, ki poleg zasedb, kot so Pulp, The National, Interpol, Gogol Bordello in Chemical Brothers, velja za eno izmed zvezd letošnje izdaje.

Več podrobnosti o dogajanju na festivalu najdete tukaj.


Obiskovalci Szigeta, med katerimi so številni tujci, so se na otoku Obuda že lahko namestili, pokušino festivalskega dogajanja pa bo ponudi torkov Dan 0, ko bodo poleg Princea nekatere festivalske odre med drugimi zatresli Boban Marković in njegov orkester iz Srbije ter ruska skupina Leningrad.

Zares se bo začelo v sredo, ko bo mogoče vsak dan od 16. ure naprej na številnih odrih prisluhniti različnim glasbenim zvrstem. Na glavnem odru bodo na letošnji izdaji festivala nastopile zasedbe Pulp, Interpol, Kasabian, Chemical Brothers, Skunk Anansie, The Prodigy, Kaiser Chiefs, Thirty Seconds To Mars, The National, Gogol Bordello in Manic Street Preachers. Na velikem budimpeškem glasbenem praznovanju je bil napovedan tudi nastop pred kratkim umrle Amy Winehouse.

Ljubitelji glasb sveta bodo lahko na 19. Szigetu prisluhnili tudi velikanom elektrotanga Gotan Project ter Goranu Bregoviću in njegovemu Orkestru za poroke in pogrebe. Petkovo dogajanje na odru, namenjenem svetovnim godbam, bo uvedel eden uspešnejših slovenskih "izvoznih glasbenih artiklov" zadnjih let - Magnifico.

Na odru A38-WAN2 bodo letos nastopile zasedbe, kot so Marina and the Diamonds, Peter Bjorn & John in Hurts, ljubitelji trših ritmov pa bodo na svoj račun prišli s skupinami Judas Priest, Deftones, Motörhead in Sonata Arctica.

Prikrajšani ne bodo niti ljubitelji elektronike, ki jih bodo v Burn Party Areni med drugimi zabavali Richie Hawtin, Technasia in Steve Angello.

Na Szigetu so letos postavili novo manjše prizorišče, na katerem bodo nastopile evropske zasedbe. Oder bodo med prvimi krstili belgijski Triggerfinger, italijanski Verdena in nemška zasedba Söhne Mannheims, za poskočne ska ritme pa bodo poskrbeli tudi slovenski Elvis Jackson.