Irene Cara in Philip Michael Thomas v filmu Sparkle iz leta 1976. Foto: IMDb
Irene Cara in Philip Michael Thomas v filmu Sparkle iz leta 1976. Foto: IMDb

Carin publicist, ki je naznanil njeno smrt, je dejal, da je umrla doma na Floridi, vendar vzrok "trenutno ni znan".

Irene Cara (18. 3. 1959–25. 11. 2022). Foto: IMDb
Irene Cara (18. 3. 1959–25. 11. 2022). Foto: IMDb

Judith A. Moose, Carina publicistka, jo je označila kot lepo nadarjeno dušo, katere zapuščina bo večno živela v njeni glasbi in filmih. Povedala je tudi, da je Cara, preden je umrla, sodelovala pri projektih, ki jih nameravata s pevkinim menedžerjem zdaj dokončati. "To bi si želela," je Moose sporočila na Twitterju.

Cara, rojena leta 1959 v Bronxu v New Yorku, je bila najmlajša od petih otrok, njen oče je bil Portoričan, mati pa Američanka kubanskih korenin. Kariero je začela na televiziji, kot otrok pa je pela tako v španščini kot v angleščini, pojavila se je v številnih muzikalih na Broadwayu.

Zaslovela je leta 1980, ko je dobila vlogo Coco Hernandez v filmu Fame, za katero je tudi zapela istoimensko naslovno skladbo. Vloga ji je leta 1981 prinesla nominacijo za najboljšo igralko na podelitvi zlatih globusov.

Je soavtorica pesmi Flashdance … What A Feeling iz filmske uspešnice Flashdance iz leta 1983. Pesem je tudi izvedla, prejela je grammyja za najboljšo žensko popvokalno izvedbo in oskarja za najboljšo izvirno pesem.

V filmih je igrala med drugim ob Clintu Eastwoodu in Tatumu O'Nealu, piše britanski BBC.