(Moško) jedro skupine sestavljajo: Sebastian Pringle (vokali, kitara), Gilbert Vierich (elektronika, kitara, tolkala) in Graham Dickson (kitara). Foto: Organizator
(Moško) jedro skupine sestavljajo: Sebastian Pringle (vokali, kitara), Gilbert Vierich (elektronika, kitara, tolkala) in Graham Dickson (kitara). Foto: Organizator
Crystal Fighters so navdušili številn ekritike in poslušalce. Foto: Organizator

.
Pripravite se na Crystal Fighters, petčlansko zasedbo, ki je tako navdušila kritike.
"Crystal Fighters so kot futuristični, španski Gogol Bordello ... njihov ekstatični 'mash-up' je po eni strani plesen, po drugi emocionalen world-music-folk, in hkrati še tisoč drugih stvari, ki ne bi smele iti skupaj, ampak gredo," so, denimo, zapisali pri NME. Pri Dazed & Confused pa: "Bolj energičen in živahen bend, kot so Crystal Fighters, enostavno ne obstaja."


Skupina se je sestavila leta 2007 v Navarri v Španiji, v zadnjih letih pa delujejo v vzhodnem Londonu. Tri moške člane dopolnjujeta spremljevalni pevki.
Crystal Fighters na inovativen način spajajo tradicionalno folkglasbo baskovskega dela Španije z modernimi plesnimi ritmi in elektroniko, pri tem pa uporablja tako tradicionalne instrumente, kot so txalapartas in txistus - kot visoko tehnologijo.
Njihov debitantski album Star of Love, ki je požel kopico odličnih kritik v uglednih revijah, kot so Q, Mojo, NME in Mixmag, je zasnovan na nedokončani operi o "naravi obstoja in pomenu ljubezni", ki jo je menda napisal ded enega od članov benda tik pred svojim dokončnim duševnim zlomom.

Slovijo po nastopih v živo
Koncerti so brez dvoma močnejša plat skupine - razuzdani in kaotični, polni emocij in s kancem psihedelije, obljubljajo organizatorji. Tradicionalno tolkalo txalapartas ima na odru osrednjo vlogo. Štiriročni ritem, ki ga povzročajo udarci lesa ob les, je ključen element njihovih ekstatičnih živih nastopov.
Nič čudnega, da so postali stalnica na klubski sceni tako po Evropi kot po v ZDA, na Japonskem in v Avstraliji ter da letos igrajo na vrsti elitnih festivalov, med drugim na Readingu, Glastonburyju in Benicassimu.
Koncert 31. maja se bo začel ob 21.00, cena vstopnic je 12 evrov v predprodaji oziroma 15 evrov na dan koncerta.
K. S.