Srbi so se zaradi varčevalnih ukrepov odločili, da letošnje leto evrovizijskega predstavnika ne bo izbralo občinstvo. Foto: EPA
Srbi so se zaradi varčevalnih ukrepov odločili, da letošnje leto evrovizijskega predstavnika ne bo izbralo občinstvo. Foto: EPA

Srbijo bo maja v Azerbajdžanu zastopal Željko Joksimović, ki je leta 2004 že zastopal barve svoje države (takrat je nastopil pod Srbijo in Črno goro, op. a.). Takrat se je pevcu zmaga za las izmuznila iz rok, saj se je znašel na drugem mestu, na prvo mesto pa se je zavihtela ukrajinska predstavnica Ruslana.

Pevec in tekstopisec bo zapel svojo avtorsko skladbo, predstavljena pa bo na začetku naslednjega leta v posebni oddaji na srbskem nacionalnem programu RTS, ki je polnopravni član Evropske Evropske radiodifuzne unije (EBU) in ima ekskluzivno pravico do izbora srbskega predstavnika.

Željko je avtor številnih evrovizijskih skladb
39-letnik je pevec z bogato evrovizijsko izkušnjo. Poleg tega, da je leta 2004 na Evroviziji nastopil s skladbo Lane moje, je tudi avtor skladbe Oro, ki jo je leta 2008 na evrovizijskem odru, ki se je po zaslugi zmage Marije Šerifović s skladbo Molitva preselil v Beograd, zapela Jelena Tomašević (pesem Oro je zasedla šesto mesto, op. a). Leta 2006 je Željkovo skladbo Lejla evrovizijskemu občinstvu predstavil bosanski predstavnik Hari Mata Hari - pesem se je uvrstila na visoko tretje mesto.

Željko je med drugim na izboru za pesem Evrovizije leta 2008 v srbski prestolnici skupaj s srbsko TV-voditeljico Jovano Janković povezoval evrovizijski spektakel. Pevec in voditeljica sta še vedno v zvezi, ljubezenske iskrice pa so preskočile ravno med evrovizijskim izborom leta 2008.

Spodaj lahko prisluhnete Željkovim evrovizijskim skladbam - Lane moje je leta 2004 izvedel sam, skladbo Oro je ustvaril za Jeleno Tomašević, skladbo Lejla pa za skupino Hari Mata Hari.