Štirje kovači rekorderji

S svojo bogato zgodovino so se zapisali med najpomembnejše narodnozabavne ansamble v Sloveniji. "Kam le čas beži, le kam se mu mudi," je že davno ponarodel valček iz leta 1963 in je le ena izmed več kot 800 skladb izpod rok Franca Šegovca, ki ob obisku ekipe Televizije Slovenija poprime za svoje glasbilo.

"S to harmoniko sva napisala večino mojih skladb," pravi. V 67 letih delovanja ansambla se je sicer zamenjalo enajst članov. "Zaradi služenja vojaškega roka, za študij, zaradi bolezni, no enega mi je pa dekle vdalo," pove Franc Šegovc.

Sorodna novica "Neprecenljiv fond plošč, kaset, priznanj" - zbirka o ansamblu Štirje kovači

Ansambel so ustanovili štirje člani davnega leta 1954. Vsi so bili zaposleni v kovačiji. Danes je članov sedem in še vedno igrajo.

Žena Franca Šegovca, Hermina Šegovc, je del ansambla pol stoletja. "Človek se nekako zastrupi s tem," pove o muziciranju.

Skoraj 50 plošč, kaset in zgoščenk

Izdali so 47 plošč, kaset in zgoščenk, imeli turneje po svetu vse do Japonske in Amerike, prejeli so vrsto nagrad in priznanj, v domačem Slovenj Gradcu so odprli njihov muzej. Guinnessov rekord je pika na i. Zanj so se trudili leto in pol.

"Dokazovati smo morali prav vsako leto, gre za 66 let gradiva, predložili smo 254 kosov gradiva," pove nečakinja Lucija Fink.

Bilo je vredno, saj so zdaj uradno najdlje delujoči narodnozabavni ansambel na svetu. Njihove zgodbe pa še zdaleč ni konec.