Tamara Kezz, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Tamara Kezz, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Njena glasbena pot se je začela na nižji glasbeni šoli, kjer se je učila igranja flavte in klavirja, med študijem umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Beogradu pa je dodala še solopetje. V najstniških letih je nastopala v rockovski skupini, v reggaejski skupini ZAA in tradicionalnem orkestru. Svoj glasbeni izraz pa je zdaj našla v elektronski glasbi, kjer elektronskim podlagam dodaja tudi petje z elementi tradicionalnih balkanskih napevov.

Prvo avtorsko skladbo Moma je izdala leta 2014, intenzivneje pa je začela koncertirati leta 2017, ko je izšla njena prva samostojna avtorska plošča z naslovom Kezz (2017); sledita ji še plošči Svetla me miluju (2021) in Elektroizvorika (2022), ki je v celoti posvečena tradicionalni glasbi Balkana.

Tamara Kezz. foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Tamara Kezz. foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Navdih za skladbe črpa iz napevov tradicionalne balkanske glasbe, jih predrugači in doda elektronske podlage. Decembra 2023 sledi izid novega singla, ki napoveduje nov projekt techna Tamara Kezz.

Ob samostojnih projektih sodeluje tudi s sestro Tijano, s katero tvorita elektronski duo Tijamara. Njuna glasba temelji na sodobnem zvoku, skozi katerega pronicajo elementi dediščine.

Številni klubski nastopi so jo pripeljali do največjih svetovnih glasbenih festivalov; leta 2022 je nastopila na festivalu Exit, leta 2023 pa je izvedla dva koncerta na največjem britanskem festivalu Glastonbury. Nominirana je tudi za najboljši live act na platformi Klubska scena HR.

V Prvi vrsti je Tamara Kezz predstavila skladba z albuma Elektroizvorika in čisto nov remiks skladbe Moma.

Tamara Kezz
Tamara Kezz