Med prvo dvajseterico najdemo še eno Evino skladbo, in sicer evrovizijsko Verjamem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Med prvo dvajseterico najdemo še eno Evino skladbo, in sicer evrovizijsko Verjamem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nika Zorjan in Eva Boto
Poleg Eve je visoko na lestvici uvrščena tudi Nika Zorjan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gotye
Na vrhu vmesne lestvice Zavoda IPF kraljuje Gotye. Foto: EPA

Zavod IPF je namreč drugo leto zapored pripravil vmesno lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah, ki zajema pomlad in poletje 2012.

Celo lestvico najdete s klikom na to povezavo.

Prva mesta zasedajo tuje skladbe. Čisto na vrhu je pristala je uspešnica Somebody that I used to know Gotya in Kimbre. Med stotimi največkrat predvajanimi je letos več slovenske glasbe kot v istem obdobju lani, ko je bilo na lestvici 25 slovenskih skladb.
Letos jih je med stoterico 34. Prva slovenska je na sedmem mestu - že omenjena skladba To leto bo moje Jana Plestenjaka, Eve Boto in Maxa.

"Štibernika sem vprašal, s kom bi lahko posnel to skladbo. On mi je svetoval Evo. Šel sem na YouTube, pogledal posnetke in si rekel: 'Ja!',"
(Jan Plestenjak v enem izmed nagovorov razprodane Hale Tivoli ob zaključku turneje Osebno)

Do dvajsetega mesta pa sledita še enkrat letošnja slovenska evrovizijska predstavnica Eva Boto z Verjamem na 13. mestu in Nika Zorjan, sicer finalistka oddaje Misija Evrovizija s svojo nagrado ob koncu oddaje Misija Evrovizija, ki jo je prejela namesto uvrstitve v finale Eme - Čas za nas. Ta je pristala na štirinajstem mestu.

Skupina Tabu, ki je s skladbo Poljubljena osvojila naziv največkrat predvajane skladbe leta 2011, je letos četrti najpogosteje predvajani slovenski izvajalec na 27. mestu, in sicer s skladbo Romanje, ki so jo posneli z Andrejem Šifrerjem.

Slovenska glasba se vzpenja
V letu 2011 je bilo med 100 največkrat predvajanimi le 25 slovenskih, letos pa se ta trend pogostosti predvajanja slovenske opazno izboljšal in se povzpel na številko 34: "Čeprav slovenski glasbeniki niso posegli po najvišjih mestih, je v tem letu na lestvici kar devet slovenskih skladb več kot lani, kar je zagotovo spodbudno, in želimo si, da bi prihodnje leto ugotovili kombinacijo tako najvišjih mest kot še večjega števila slovenskih glasbenikov med največkrat predvajanimi," je pojasnil predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Menart.

V spremljanje vključenih 55 radijskih postaj
Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je lestvico Največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah pripravila že tretje leto zapore na podlagi mesečnih poročil o predvajanju glasbe na radijskih postajah. V letošnjo spremljanje največkrat predvajanjih skladb je vključenih 55 radijskih postaj. "Kar je zelo širok nabor, ki zagotavlja izjemno zanesljivost in kredibilnost podatkov," je dejal direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik.

V spodnji tabeli lahko preverite, katere skladbe so se uvrstile med prvo dvajseterico. Poleg pa najdete tudi povezavo na njihove videospote.

MestoSkladba (in povezava na YouTube)Izvajalec
1.Somebody That I Used To KnowGotye And Kimbra
2.Drive ByTrain
3.Ai Se Eu Te PegoMichel Teló
4.Stronger (What Doesn't Kill You)Kelly Clarkson
5.We Found LoveRihanna feat. Calvin Harris
6.Someone Like YouAdele
7.To Leto Bo MojeMax feat. Jan Plestenjak in Eva Boto
8.Without YouDavid Guetta feat. Usher
9.New AgeMarlon Roudette
10.When We Stand TogetherNickelback
11.Heart Skips A BeatOlly Murs feat. Rizzle Kicks
12.The One That Got AwayKaty Perry
13.VerjamemEva Boto
14.Čas Za NasNika Zorjan
15.Set Fire To The RainAdele
16.FriendsAura Dione feat. Rock Mafia
17.Moves Like JaggerMaroon 5 & Christina Aguilera
18.Call Me MaybeCarly Rae Jepsen
19.We Are YoungFun feat. Janelle Monáe
20.Sunrise AvenueHollywood Hills