MENT v preteklosti. Foto: Kino Šiška
MENT v preteklosti. Foto: Kino Šiška

Festival MENT Ljubljana je doslej potekal v treh strnjenih dneh, v luči nove družbene realnosti, polovičnih kapacitet in zahteve po predložitvi dokazila o prebolelosti covida-19 ali o cepljenju proti tej bolezni oziroma negativnega izvida testa na okužbo z novim koronavirusom (PCT) za obisk kulturnih prireditev, pa bo potekal v prilagojenem, raztegnjenem formatu.

Devet koncertnih večerov v družbi s slovenskimi ustvarjalci in talenti iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke in Poljske bo do 11. junija potekalo v Kinu Šiška, Švicariji in atriju Mestnega muzeja.

Med glasbenimi gosti prevladujejo lokalna in regionalna imena. Organizatorji so izpostavili slovenski debi hrvaškega trap pop fenomena z++, mednarodni avdiovizualni projekt Laser Bros, premierne nastope domačih novovalovskih preroditeljev Insan in art trap projekta Tsujigiri ter predstavitev aktualnega albuma ekscentričnega ljubljanskega kolektiva SBO.

Med nastopajočimi iz Slovenije bodo tudi zvočna mistika Ana Kravanja in Samo Kutin, sanjava slovensko-hrvaška neo soul naveza Freekind, zastavonoša soulovskega popa Hauptman, ljubljanski transnacionalni indie trio In The Attic, ekspresivni mojster strunskih glasbil Iztok Koren, radoživi, v Ljubljani bazirani transbalkanski indie punk trio Lelee ter virtuozni in študiozni saksofonist Lenart de Bock.

Konferenca MENT bo letos namenjena opolnomočenju domačih glasbenikov, glasbenih skupin in založnikov v digitalni sferi. Vključevala bo tri debate, tri delavnice in dva mednarodna spletna dogodka, osrednji konferenčni dan pa bo 9. junija potekal v Mestnem muzeju. Fokus konference MENT bo na lokalni problematiki, digitalizaciji, spletni identiteti glasbenikov oziroma glasbenih skupin ter različnih platformah za promocijo in distribucijo glasbe.

Festival bo kljub fokusu na lokalno problematiko po napovedi organizatorjev močno vpet tudi v mednarodni prostor. V sodelovanju z Mednarodnim forumom glasbenih menedžerjev (IMMF) in združenjem neodvisnih evropskih glasbenih založb IMPALA bosta izvedena dva brezplačna spletna izobraževalna programa v angleščini, Artist's Business Campus Course in IMPALA Campus.

V sklopu festivala bodo potekale tudi MENT-specialke, ki bodo vključevale tradicionalno razstavo glasbenih plakatov appointMENT 5.0 - zmenek na slepo mladih lokalnih umetnikov z nastopajočimi glasbeniki, dvodnevno delavnico Modul@rnice: Naredi si osciloskop, predstavitveni koncert projekta Mladi Raziskovalci IV. s saksofonistom Lenartom De Bockom in premierno predstavitev prve kompilacije slovenske ambientalne glasbe Senzorama vol 1, še piše v sporočilu za javnost.