David Crosby. Foto: Reuters
David Crosby. Foto: Reuters

Glasbenikovo smrt je potrdila njegova žena Jan Dance, ki ni navedla točnega časa in vzroka smrti, zapisala je le, da je umrl po "dolgi bolezni".

"Globoko užaloščen sem izvedel, da je umrl moj prijatelj David Crosby. Ljudje se pogosto osredotočajo na najin nestabilni odnos, vendar nama je z Davidom več kot kar koli drugega vedno pomenilo čisto veselje do glasbe in globoko prijateljstvo," je sporočil dolgoletni glasbeni partner Graham Nash.

Glasbeno je Crosby izstopal po zapletenih vokalnih harmonijah, nenavadnem uglaševanju kitare in prodornem pisanju pesmi, navaja Reuters. Glasbeni skupini Byrds in Crosby, Stills and Nash (ter kasneje še Neil Young) je na nove načine združilo rock in folk, njihova glasba pa je postala pomemben del zapuščine hipijevskega obdobja.

V zasebnem življenju je bil Crosby utelešenje kreda "seks, droge in rokenrol". Bil je hudo zasvojen z drogami, imel je številna razmerja, v katerih se mu je rodilo šest otrok, njegovo burno življenje pa je vključevalo tudi resno nesrečo z motorjem in zaporniški staž.

Crosby z dolgoletno partnerico Jen Dance leta 1978. Foto: Reuters
Crosby z dolgoletno partnerico Jen Dance leta 1978. Foto: Reuters

"Imeli smo prav glede državljanskih pravic, imeli smo prav glede človekovih pravic, imeli smo prav, da je mir boljši od vojne ... Ampak nismo imeli najmanjšega pojma glede mamil in to nas je kar močno udarilo," je Crosby o 60. letih povedal v intervjuju za revijo Time leta 2006.

Crosby in The Byrds

Crosby je ameriško glasbeno sceno spoznaval v znameniti newyorški soseski Greenwich Village, preden se je leta 1963 vrnil v rodno Kalifornijo in z Rogerjem McGuinnom ustanovil skupino The Byrds, ki je zaslovela z albumom Mr. Tambourine Man in Turn! Turn! Turn!, preden so se leta 1967 s Crosbyjem razšli zaradi notranjih razprtij.

Crosby, Stills and Nash (and Young)

Kitarist in pevec je nato združil moči s Stephenom Stillsom in Grahamom Nashem v skupini Crosby, Stills and Nash (CSN). Njihov prvi album Crosby, Stills and Nash je ob izdaji leta 1969 postal eden izmed najbolj prodajanih v ZDA.

Kasneje se je že tako eni najbolj talentiranih rockovskih skupin pridružila še ena glasbena legenda, Neil Young. Njihov šele drugi skupni nastop v živo je bil na legendarnem festivalu Woodstock. Leta 1970 so izdali album Deja Vu, ki je vključeval številne hite, kot so Teach Your Children, Woodstock in Crosbyjevo Almost Cut My Hair.

Neil Young, Graham Nash, David Crosby in Stephen Stills pred novinarsko konferenco leta 1999. Foto: Reuters
Neil Young, Graham Nash, David Crosby in Stephen Stills pred novinarsko konferenco leta 1999. Foto: Reuters

Kriza v zasebnem življenju

V času, ko so CSNY postajali ena največjih skupin svojega časa, so se v Crosbyjevem zasebnem življenju začele prve resne težave. Leta 1969 je v prometni nesreči umrla njegova partnerica Christine Hilton, Crosby je poleg drugih mamil začel zlorabljati tudi kokain in heroin, naslednje desetletje pa so zaznamovali mamila, aretacije zaradi posedovanja, izdajanje glasbenih albumov in razmerja s številnimi ženskami.

Zadnji album je izdal leta 2021. Foto: Reuters
Zadnji album je izdal leta 2021. Foto: Reuters

"Nisem želel biti monogamen in to sem povedal vsem vpletenim. Bil sem užitkov željan sibarit," je o tem obdobju zapisal v biografiji. Večkrat je poskusil z odvajanjem, a nikoli zares uspešno. Revija Rolling Stone ga je leta 2014 označila za "najmanj verjetnega preživelega iz obdobja rocka", saj so ga pestile tudi številne zdravstvene težave. Zaradi posledic odvisnosti so mu leta 1994 presadili jetra, po letu 2010 je imel tudi operacijo na srcu ter hepatitis C in sladkorno bolezen.

Prekinitev stikov z glasbeniki

"Skrbi me, da je čas, ki ga imam tukaj, tako kratek. Zelo sem jezen nase zaradi vsaj desetih let, ki sem jih zapravil samo za to, da bi se zadeval," je leta 2019 povedal za Los Angeles Times. Leta 1985 so ga zaradi posedovanja mamil za eno leto poslali tudi v zapor, kjer si je moral pobriti znamenite brke, se pa je pridružil glasbeni skupini zapornikov. V zaporu je sicer pristal večkrat, nazadnje leta 2004 zaradi posedovanja marihuane in orožja.

Njegova odvisnost in muhavost sta ga stali sodelovanja v dveh glasbenih skupinah, za kar je v zadnjih letih izrazil obžalovanje. Crosby, Stills, Nash in Young so sčasoma prenehali govoriti drug z drugim. V dokumentarcu iz leta 2019 David Crosby: Remember My Name je izrazil upanje po vnovičnem sodelovanju s člani skupine, a hkrati priznal, da ga drugi "res močno ne marajo".

Crosby na podelitvi grammyjev leta 2016. Foto: Reuters
Crosby na podelitvi grammyjev leta 2016. Foto: Reuters

Šest otrok v razburkanem življenju

Leta 1978 je spoznal ženo Jan Dance, s katero sta skupaj uživala droge. Leta 1995 se jima je rodil edini sin Django. Crosby je sicer oče šestih otrok. Dva izmed njih sta se rodila glasbenici Melissi Etheridge in njenemu partnerju, ki jima je Crosby doniral semensko tekočino.

Prvi otrok se je Crosbyju rodil pri 21 letih, s partnerico Celio Crawford Ferguson pa sta se odločila, da ga dasta v posvojitev. Kasneje se je izkazalo, da je ta otrok glasbenik James Raymond, ki je biološkega očeta spoznal 30 let pozneje. Crosby in Raymond sta celo sodelovala pri snemanju albuma Cruz leta 2014.

Zadnji album izdal predlani

David Crosby je kljub vsem tegobam zasebnega življenja ali pa ravno zato ves čas ostajal glasbeno aktiven. V karieri je izdal šest solo studijskih albumov, prvega If I Could Only Remember My Name že leta 1971, zadnji album For Free pa je po šestih desetletjih glasbenega ustvarjanja izdal leta 2021. Med pandemijo covida-19 je posnetke in avtorske pravice za svoj celotni katalog pesmi prodal družbi Iconic Artists Group Irvinga Azoffa. Zadnji koncert je odigral z Jasonom Isbellom februarja lani.