Jim Steinman leta 2012, ko je bil vpisan v dvorano slavnih piscev glasbe. Foto: AP
Jim Steinman leta 2012, ko je bil vpisan v dvorano slavnih piscev glasbe. Foto: AP

Novico o smrti 73-letnega Steinmana je medijem razkril njegov brat Bill, ki je pojasnil tudi, da je bil Jim že nekaj časa bolan, zanj pa je bila na koncu usodna odpoved ledvic. "Že zdaj ga neznosno pogrešam," je Bill še dejal v pogovoru za AP.

Steinman se je rodil 1. novembra 1947 v New Yorku in najprej pisal glasbo za glasbeno gledališče. To je tudi zaznamovalo njegovo kariero, saj je največje uspehe žel ravno z epskimi skladbami, rockoperami in močnimi baladami. Grammyja je dobil leta 1997 za album Celine Dion Falling Into You, na katerem je tudi njegova znana balada It’s All Coming Back to Me Now. Njegova uradna spletna stran sicer navaja, da je dobil štiri grammyje.

Pomemben del njegovega ustvarjanja predstavlja sodelovanje z Meat Loafom, za katerega je napisal glasbo za album Bat Out of Hell, ki velja za enega najbolj prodajanih vseh časov. Pozneje je sodeloval tudi pri nastajanju drugega in tretjega dela trilogije omenjenih albumov (na drugem se je znašla tudi verjetno Meat Loafova največja uspešnica I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)), sodeloval pa je tudi pri muzikalu z istim imenom.

Meat Loaf se je svojemu prijatelju že poklonil na družbenih omrežjih in ob objavi pokojnemu skladatelju sporočil: "Leti, Jimmy, leti", izraze sožalja pa je na spletu delila tudi Bonnie Tyler, za katero je napisal največjo uspešnico Total Eclipse of the Heart: "Popolnoma strta sem ob smrti dolgoletnega prijatelja in glasbenega mentorja Jima Steinmana," je med drugim zapisala na Twitterju.

Steinman je sicer že leta 1981 izdal svoj (edini) album z naslovom Bad for Good, a ta ni doživel prave prepoznavnosti. Zanimivo pa je, da sta bili na njem dve skladbi, ki sta ju pozneje s precej več uspeha uporabila Meat Loaf (Rock and Roll Dreams Come Through) in Barbra Streisand (Left In the Dark).

Steinman je poleg omenjenih zaslužen tudi za uspešnico britanske zasedbe Boyzone (No Matter What), pa za uspešnico zasedbe Air Supply Making Love Out of Nothing at All, za Sisters of Mercy je napisal This Corrosion in More, za Barryja Manilowa pa Read 'Em and Weep".