Maxi Jazz med nastopom na festivalu Gurten v Švici leta 2015. Foto: EPA
Maxi Jazz med nastopom na festivalu Gurten v Švici leta 2015. Foto: EPA

"Z zlomljenim srcem sporočamo, da je sinoči umrl Maxi Jazz. Bil je človek, ki je spremenil naša življenja na veliko načinov. Naši glasbi je dal pravi pomen in sporočilo," je na Facebooku sporočila skupina Faithless.

Maxi Jazz je bil glavni vokalist in raper, ob tem pa tudi kitarist in didžej. Londonski trio sta sestavljala še vsestranska glasbenika Sister Bliss in Rollo.

Glasbenik s pravim imenom Maxwell Fraser je "mirno umrl v spanju" na svojem domu v Londonu, je na Instagramu sporočila Sister Bliss.

Britanska skupina je bila aktivna med letoma 1995 in 2011 ter nato znova od leta 2015, a je Maxi Jazz še istega leta Faithless zapustil in ustanovil skupino Maxi Jazz & The E-Type Boys ter hkrati začel tudi s solo kariero.

Velik uspeh so Faithless dosegli že s prvim albumom Reverence leta 1996, ki je začrtal njihovo glasbeno ustvarjanje – prepletanje žanrov od elektronike, hip hopa, folka, jazza, reggaeja in klasične glasbe. Faithless so bili znani tudi po političnih in družbeno kritičnih besedilih.

Z drugim albumom Sunday 8PM so se utrdili med glasbenimi velikani svojega časa. Skupina je sicer ustvarila devet studijskih albumov. Pri zadnjem All Blessed leta 2020 Maxi Jazz ni več sodeloval.

Med njihove največje hite sodijo Insomnia, We Come 1, God is a DJ, Reverence, Mass Destruction, Tarantula in She's my Baby, s katerimi so se Faithless redno uvrščali na lestvice najboljših singlov.

"Bil je briljanten pisec besedil, DJ, budist, veličastna odrska prezenca, ljubitelj avtomobilov, neskončen govornik, čudovita oseba, moralni kompas in genij," so po njegovi smrti zapisali na njegovem Instagramovem profilu.

Maxi Jazz je bil tudi privrženec nogometnega kluba FC Crystal Palace. Leta 2012 je postal pridruženi direktor kluba, ki se bo glasbeniku poklonil ob tekmi na t. i. boxing day 26. decembra.