Prvič so ga priredili leta 1993. Foto: EPA
Prvič so ga priredili leta 1993. Foto: EPA

Madžarski festival Sziget je zaradi pandemije covida-19 lani in predlani odpadel, včeraj pa se je eden izmed največjih glasbenih in kulturnih festivalov v Evropi po dveh letih končno le vrnil v Budimpešto. Z odrov na festivalu Sziget, ki poteka na enem izmed budimpeških otokov, tudi letos odmevajo velika imena svetovne glasbene industrije.

Prvi dan so za zabavo poskrbeli tudi Nina Kraviz, Milkly Chance in RÜFÜS DU SOL. Foto: EPA
Prvi dan so za zabavo poskrbeli tudi Nina Kraviz, Milkly Chance in RÜFÜS DU SOL. Foto: EPA

Prvi festivalski dan, katerega vrhunec je bil večerni koncert pevke Dua Lipa na glavnem odru, je bil razprodan – v njegovem vzdušju je uživalo kar 95.000 obiskovalcev. Podobno število obiskovalcev sicer organizatorji pričakujejo tudi v petek, ko naj bi največ pozornosti pritegnila Belgijec Stromae in kanadski glasbeni zvezdnik Justin Bieber, ter soboto, ko bosta zvezdi večera dva Škota – didžej Calvin Harris in pevec Lewis Capaldi.

Danes bosta glavni oder zavzeli skupini Kings of Leon in Bastille.

Na festivalu, ki bo trajal do 15. avgusta, bo v ponedeljek nastopil tudi slovenski raper Emkej.

V tri desetletja dolgi zgodovini festivala Sziget, ki ga sicer dopolnjujejo tudi umetniške razstave in cirkuški ter gledališki nastopi, so bile vstopnice razprodane leta 2002 za koncert angleške skupine Faithless. Enako velja tudi za nastop barbadoške pevke Rihanna, avstralske pevke Sie in angleške rockovske skupine Muse leta 2016 ter tri leta pozneje za koncert angleškega pevca Eda Sheerana.