1948–2024. Foto: EPA
1948–2024. Foto: EPA

Skupina MC5 (kratica za Motor City 5) je bila ena od najvplivnejših in politično angažiranih skupin v zgodovini ZDA. Skupina je bila ponosna na svoje delavske korenine in že od samega začetka jo je navdajala revolucionarna vnema: menedžer John Sinclair je ustanovil Stranko belih panterjev, skupina pa je protestirala proti vietnamski vojni in demokratski nacionalni konvenciji, piše The Guardian.

Težki kitarski zvoki in besede "kick out the jams", ki jih je pevec skupine Rob Tyner izrekel v naslovni skladbi njihovega prvega albuma, so postali sinonim za upor in nakazali pot pank-rocku sedemdesetih let.

"Ljudje so rekli 'O, vav, 'Kick out the jams' pomeni razbijanje omejitev' in to je bil dober naslov plošče, a ko sva napisala skladbo, nisva imela tega v mislih," se je pozneje spominjal Kramer in pojasnil, da je bila bolj namenjena skupinam, ki so neprestano in dolgo improvizirano igrale glasbo. Navdihnili so generacije mladih glasbenikov, tudi skupine Clash, Sex Pistols, Ramones in Queens of the Stone Age.

Njihovi naslednji albumi pa se niso dobro prodajali in skupina je leta 1972 bankrotirala, člani pa so se utapljali v uživanju drog. Kramer je bil zaradi preprodaje mamil aretiran leta 1975 in štiri leta preživel za zapahi.

Po izpustitvi leta 1979 se je pridružil funk-rockerjem Was (Not Was) in igral v številnih zasedbah newyorške alternativne glasbene scene. Hkrati se je preživljal kot mizar.

Nova doba MC5

Sredi devetdesetih let je znova začel izdajati glasbo kot soloizvajalec. Čeprav sta njegova kolega iz skupine MC5 Rob Tyner in kitarist Fred “Sonic” Smith, s katerim sta bila na kitarah središče njihovih nastopov v živo, na začetku 90. let umrla, se je Kramer odločil ustanoviti skupino, ki je izvajala skladbe MC5. V njej sta se mu med drugimi pridružila tudi Ian Astbury iz skupine Cult in Lemmy iz skupine Motorhead. V različni sestavi je (nova) skupina MC5 nato nastopala po vsem svetu.

Pred nekaj tedni je Kramer napovedal nov studijski album. Po pisanju glasbenega portala Louder so pri albumu sodelovali slavni kitaristi, kot so Slash, Tom Morello, William DuVall in Vernon Reid. Načrtovana je bila tudi turneja.

"Mislim, da je prišel čas, da znova obudimo duha leta 1968, duha moje generacije, ko smo bili vsi mladi. Mislim, da smo v zelo nevarnem obdobju naše zgodovine. Če se ne bomo organizirali, združili in stopili skupaj, lahko vse to izgubimo. Demokracija lahko izgine. Sile, proti katerim se borimo, se ne šalijo. To ni čas za igro. To je resno," je po poročanju The Guardiana opisoval Kramer. "Glasbo potiskati v ospredje, prenašati sporočilo o lastni učinkovitosti in opolnomočenju ter se preprosto zabavati – vse to je v MC5." Prepričan je bil, da je "ustvarjalnost rešitev za izzive, s katerimi se spopadamo".

Med drugim je leta 2009 ustanovil neprofitno organizacijo Jail Guitar Doors U.S.A, ki podarja glasbila zapornikom in ponuja delavnice pisanja pesmi v zaporih.

Kramerju se je poklonil tudi njegov nekdanji sodelavec Tom Morello, kitarist skupine Rage Against the Machine. "Brat Wayne Kramer je bil najboljši človek, kar sem jih poznal," je zapisal. "Imel je edinstveno mešanico globoke modrosti in globokega sočutja, čudovite empatije ter vztrajnega prepričanja."