Zaslovel je v sedemdesetih s skladbo Ain't No Sunshine. Foto: Reuters
Zaslovel je v sedemdesetih s skladbo Ain't No Sunshine. Foto: Reuters

“Obupani smo zaradi izgube našega ljubljenega in predanega moža in očeta. S svojo poezijo in glasbo je iskreno nagovarjal ljudi in jih povezal med seboj. Vedno je živel blizu svoje družine in prijateljev, njegova glasba pa bo za vedno pripadala svetu. V teh težkih časih upamo, da bo njegova glasba v uteho in razvedrilo oboževalcem, ki so obkroženi s svojimi bližnjimi," je v izjavi za javnost tragično novico sporočila pevčeva družina.

Bill Withers se je rodil v ameriškem premogovniškem mestu Slab Fork. Pri 18 letih se je prijavil v mornarico Združenih držav Amerike, ki ji je služil devet let. V tem času je premagal jecljanje in se začel zanimati za petje in pisanje pesmi, piše BBC. Mornarico je zapustil leta 1965 in se z 250 dolarji, ki jih je prislužil s prodajo pohištva, preselil v Los Angeles, da bi začel glasbeno kariero. Delal je v več različnih podjetjih, vključno z Douglas Aircraft Corporation, s prisluženim denarjem pa snemal demoposnetke. Zaslovel je s pesmijo Ain’t No Sunshine, a tudi v času slave ni prenehal opravljati svoje redne službe, saj je verjel, da je glasbena industrija zgolj začasen in nepredvidljiv posel.

S svojimi skladbami je pustil velik pečat v r'n'b-ju in hiphopu. Številne uspešnice so bile prirejene, med drugim je njegovo skladbo Grandma's Hands uporabila ameriška r'n'b-skupina Blackstreet in jo naslovila No Diggity, Eminem pa je v svoji uspešnici 97' Bonnie & Clyde preinterpretiral skladbo Just The Two Of Us.

Pesem Lean On Me, ki je nastala po navdihu iz glasbenikovega otroštva v premogovniškem mestu Zahodne Virginije, ko so si sosedje v težkih časih med seboj pomagali, je povezana tudi z današnjim časom pandemije koronavirusa. Doživela je številne priredbe, s katerimi ljudje opogumljajo zdravstvene delavce in druge posameznike, ki so v tem času obremenjeni.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim tri grammyje za pesmi Ain't No Sunshine, Just The Two Of Us in Lean On Me, ki so bile proglašene za najboljše r'n'b-skladbe leta. Leta 2006 ga je nagradilo Ameriško združenje skladateljev, tekstopiscev in založnikov. V obrazložitvi so zapisali, da je Withers eden najpomembnejših ameriških tekstopiscev ter da sta njegova glasba in lirika "neverjetno odprti in se dotakneta najširšega kroga poslušalcev". Leta 2015 je bil sprejet v Dvorano slavnih rokenrola.